De groenste stroomleveranciers

WISE, Natuur & Milieu, Greenpeace en de consumentenbond hebben de resultaten bekend gemaakt van het nieuwste onderzoek naar duurzaamheid van alle Nederlandse stroomleveranciers. Deze 4 organisaties onderzochten de investeringen, inkoop en levering van stroomleveranciers in Nederland en beoordelen die op duurzaamheid. Voor het eerst in zes jaar levert dat naast een consumentenranking ook een zakelijke ranking op, met een verschillende uitkomst.

Voor consumentenstroom krijgen de leveranciers gemiddeld een 6,3. Dat is hetzelfde cijfer als vorig jaar, maar dit scoren 2 grote energiebedrijven beter dan voorheen. Daardoor is het particuliere energieaanbod iets groener. Het gemiddelde cijfer op de zakelijke lijst is een bedroevende 4,5.

Lees ook: Toekomst van opslag van groene energie

Vervuilde grijze stroom

Consumenten worden verleid met reclamespotjes van energiemaatschappijen vol natuur, groene weiden, windmolens en zonnepanelen. Maar tegelijkertijd leveren sommige van diezélfde bedrijven vervuilende grijze stroom aan bedrijven, scholen en ziekenhuizen. Dit zorgt voor een misleidend beeld.

Energiereuzen groener         

Energiereuzen Nuon en Essent scoren op de consumentenlijst dit jaar beter dan in 2017. Toen vielen zij nog in de categorie ‘Vervuilers’, nu behoren ze tot de middenmoot. Met name Nuon maakt een grote sprong: van 4,7 naar 6,0. Die stijging is te danken aan grote investeringen in duurzame energieopwekking. Helaas blijft dat beeld niet overeind bij de zakelijke ranking. Onder meer door een ‘grijzer’ inkoopbeleid scoren de partijen daar slechts tussen de 4,8 (Essent) en 5,8 (Nuon).

Produceren van duurzaam opgewekt stroom

In het onderzoek krijgen elf consumentenleveranciers een 8 of meer voor duurzaamheid. Daarmee zijn zij ‘Voorlopers’. Zij produceren zelf duurzaam opgewekte stroom of kopen deze direct in bij de bron. Drie van hen, Pure Energie, Greenchoice en Qwint, leveren ook aan de zakelijke markt. De duurzaamheidsscore daar is gelijk of een paar tienden lager. Het zijn de enige ‘Voorlopers’ op de zakelijke markt.

Eisen stellen aan stroomleveranciers

Het gemak waarmee energieleveranciers vervuilende stroom doorschuiven van de particuliere naar de zakelijke markt geeft te denken en legt een grote verantwoordelijkheid bij de zakelijke afnemers. Verduurzaming van energie kan alleen een vlucht nemen als ook zakelijke klanten, zoals scholen, eisen gaan stellen aan hun stroomleveranciers.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *