Dubbelduurzaam: Vloerisolatie geproduceerd met Zonne-energie

Eigen zonnecentrale in Enschede voor TonZon

Laatste update op 3 maart 2016

Dat je met mínder verlies een hogere isolatiewaarde kunt bereiken, en dus meer bespaart op energiekosten, is voor veel trouwe lezers van DeBetereWereld inmiddels wel duidelijk. Dat het materiaal dat voor deze ‘flexibele thermosfles’ wordt gebruikt, nu ook 100% duurzaam geproduceerd wordt, is nieuw. En dus goed nieuws!

Een ‘groen lintje’ ontving pionier Ton Willemsen, eigenaar van TONZON in Enschede, al in 2012 voor zijn milieubesparende innovaties en inspanningen. Sindsdien blijft hij met nog meer enthousiasme zoeken naar innovatieve maatregelen en oplossingen om middels isolatie een beter financieel rendement én een hogere maatschappelijke winst te kunnen bereiken.
Na zijn flexibele thermosfles, nam Willemsen uiteenlopende maatregelen om de eigen behoefte aan stroom terug te brengen. Ook trof het bedrijf diverse innovatieve voorzieningen aan zijn pand om de vraag naar warmte en koeling te beperken.

Tonzon zonnepanelen

Eigen zonnecentrale, 100% duurzame productie
En nu is daar dan de eigen zonnecentrale, waardoor TONZON voor 100% in zijn eigen elektriciteitsbehoefte voor productie, verlichting en koeling gaat voorzien.
De 140 panelen liggen niet op het zuiden gericht, zoals meestal het geval is, maar in oost-westelijke richting om een zo groot mogelijke spreiding over de dag te krijgen. “Deze ligging en de specifieke hellingshoek in aanmerking nemend, levert de installatie een verwachte opbrengst op van circa 21.420 kWh per jaar – genoeg om in onze behoefte te kunnen voorzien” aldus Willemsen. De bijzondere opstelling is overigens vanaf de straat niet te zien.

Tonzon thermosfles

Minder verlies, meer opbrengst
Ton Willemsen bedacht in 1980 een slimme manier om de al aanwezige lucht in een woning te kunnen verpakken tot superisolerende lagen – de flexibele thermosfles was geboren. Deze techniek levert een aantal voordelen op:
De productie van het materiaal heeft weinig grondstof en energie nodig; door het compacte volume kost het transport ervan zeer weinig en is dus ook de milieubelasting aanzienlijk lager; en met minder ruimteverlies wordt een beter isolerend effect bereikt.
“De gratis aanwezige lucht wordt ter plekke in folie ingepakt in plaats van dat dat in de fabriek gebeurt, zoals dat bij ander isolatiemateriaal of -technieken wel het geval is” voegt Willemsen toe.
De flexibele thermosfles is toepasbaar voor koude vloeren, muren, daken en ramen. Zelfs een bad valt met de speciale TONZON-folie in te pakken, waardoor je warme bad ook lekker lang warm blijft.

“Ideaal voor mensen met ademhalingsklachten zoals astma en COPD”

Meest klimaateffectief, zuinig én gezond wonen
De Thermoskussens van TONZON, bedoeld voor een effectieve isolatie van je vloer, behoren, aldus Willemsen, tot de meest klimaateffectieve producten ter wereld. “De energie die nodig is voor de grondstoffen en het verkrijgen van de grondstoffen, de productie, het verpakken, het transport en het aanbrengen is in zeer korte tijd terugverdiend. Je praat echt over een paar stookdagen tot –weken. Door de betere isolatie zijn de stookkosten lager en wordt het stookseizoen korter.” Gemiddeld daalt het energieverbruik met 15 á 20 procent en in combinatie met vloerverwarming kan dat oplopen tot zelfs 40 procent.
Daarnaast zorgt deze vloerisolatie voor een gezonder binnenklimaat van je woning; helemaal in combinatie met bijvoorbeeld muur- en/of raamisolatie. Ideaal voor mensen met ademhalingsklachten zoals astma en COPD, sowieso comfortabel en gezond voor iedereen.

Op www.tonzon.nl is veel meer te lezen en te zien.

Meer duurzame ontwikkelingen:
> Geen eigen dak, wel zonnepanelen?
> Triodos stapt in Duurzaam Investeren

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *