Duurzaam bouwen.., een top 3!

duurzaam bouwen

Duurzaam design, ecologisch verantwoorde oplossingen en technologie.., hoewel we nog niet eens op de helft van het jaar zijn, heeft de American Institute of Architects (AIA) voor 2016 al een top 10 duurzame gebouwen samengesteld. Altijd leuk om te zien, en eventueel te delen op Facebook of Pinterest.

Na het bestuderen van zo’n 200 projecten is het een opsomming geworden van projecten die volgens AIA het resultaat zijn van een integrale aanpak van architectuur, eco systemen en technologie – en die zo ongeveer elke standaard of norm ver te boven gaan.
Het nadeel, hier voor ons: het is wel een Amerikaans-georiënteerde lijst geworden. In Europa als daarbuiten is zéker zoveel moois te vinden die gemakkelijk deze top 10 zouden halen – maar dat bewaren we wel voor een andere keer.

Elementen 
Aspecten van duurzaam bouwen die onderstaande lijst kenmerken zijn: gebruik van daglicht en natuurlijke ventilatie, hemelwater management en het hergebruik hiervan, groene daken en zonnepanelen, oplaadstations voor elektrische voertuigen en natuurlijk: duurzame energie, al dan niet autarkisch (zelfvoorzienend).
De top 10 laat bovendien een range aan specifieke visies zien.

Onze duurzaam bouwen-selectie van deze top 10:

BioSciences Research Building – Ierland
Opmerkelijk: het gebouw gebruikt natuurlijke ventilatie voor 90% van de koeling/verwarming; 45% van het gebouw hééft niet eens mechanische ventilatie.

duurzaam bouwen

Center for Sustainable Landscapes (CSL), Pittsburgh VS
Opmerkelijk: produceert zelf 100% van benodigde energie; heeft onder -veel- meer het LEED Platinum certificaat (dat overigens onlangs ook aan het nieuwe hoofdkantoor van Transavia in Schiphol -door architect Paul de Ruiter- is verleend!).

duurzaam bouwen

Pier 15 incl. Bay (Water) Observatory, San Francisco VS
Opmerkelijk: de herbestemde panden gebruikt het water in de baai voor koeling; het dakoppervlak is voorzien van 1,3-megawatt zonnepanelen.

duurzaam bouwen

Bron: Construction Dive

Voor meer over duurzaam bouwen, zie vooral DuurzaamGebouwd.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *