Ecover introduceert nieuwe fles gemaakt met Nederlands drijfplastic

In aanloop naar de Dag van de Duurzaamheid introduceert Ecover haar nieuwe limited edition afwasmiddelfles. De vernieuwde formule met een parfum van eucalyptus en zee lavendel is nu verkrijgbaar in een fles gemaakt met 10% drijfplastic afkomstig uit Nederlandse waterwegen.

Deze zomer viste Ecover dwars door Nederland naar plastic, samen met Plastic Whale en de Nederlandse consument. Dit opgeviste plastic, afkomstig uit o.a. Scheveningen, Dordrecht en Amsterdam, verwerkten ze tot grondstof voor de speciale flessen. Het initiatief is onderdeel van Ecover’s langdurige inzet voor duurzame verpakkingen die bijdragen aan een gezonde (leef)wereld. De unieke fles is nu exclusief te koop bij Albert Heijn.

Duurzame fles door en voor Nederlandse consument
Waar Ecover zich vorig jaar richtte op de grachten van Amsterdam, ondernam het merk dit jaar een tour door heel Nederland om drijfplastic op te vissen. Op een sloep gemaakt van meer dan 10.000 gerecycleerde flessen uit de Amsterdamse grachten, ging de fabrikant samen met vrijwilligers op jacht naar plastic afval in Dordrecht, Scheveningen, Delfzijl, Zandvoort, Sneek en Amsterdam. Door middel van de acties is een grote hoeveelheid plastic verzameld, maar het primaire doel was om voor bewustwording te zorgen om het probleem van plasticsoep tastbaar te maken. Consumenten konden zelf een steentje bijdragen door mee te vissen, en ook de fles is een middel om het probleem breed onder de aandacht te brengen. Steven van den Ouweland, Hoofd Marketing Nederland: “Dit initiatief maakt het voor mensen makkelijk bij te dragen aan gezondere oceanen. Wij geloven dat een gezondere wereld daadwerkelijk bij jezelf begint, ook in de kleine, dagelijkse keuzes, zoals welk schoonmaakmiddel je gebruikt. Ecover zet zich al 35 jaar in om mensen te laten kiezen voor een doeltreffend en duurzaam assortiment was- en reinigingsproducten.”

Vijf biljoen stukjes plastic in oceanen
Afval dat in de oceaan terechtkomt verdwijnt niet zomaar. Drijfplastic wordt afgebroken in micro-deeltjes die kunnen fungeren als een absorberende spons. Het gevaar bestaat dat sommige van deze giftige micro-deeltjes worden ingenomen door het leven in zee en zo in onze voedselketen eindigen. Sommige samenstellingen van deze stoffen kunnen onze hormonen veranderen of hebben mogelijk andere effecten die onze gezondheid beïnvloeden[i]. Momenteel drijven er naar schatting meer dan vijf biljoen stukjes plastic in de oceanen[ii]. Voorspeld wordt dat in 2025 vissen in de Stille Oceaan per jaar zo’n 24.000 ton aan plastic binnen krijgen[iii].

Schermafbeelding 2016-10-11 om 14.36.41

Ontwerp geïnspireerd op de natuur
De limited edition fles heeft een opvallend ontwerp, geïnspireerd door de natuur. Ecover heeft het principe van biomimicry toegepast, de kunst van het nabootsen van de beste ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. In het ontwerp zijn eencellige organismen nagebootst, die lichte maar stevige skeletstructuren kunnen maken. Aan de hand van dit voorbeeld weet Ecover inmiddels hoe een fles te ontwerpen die sterk is, een aantrekkelijk uiterlijk heeft en waarvoor 15 procent minder plastic nodig is. De bekroonde[iv] verpakkingen bestaan voor tien procent uit plastic dat tijdens de evenementen is opgevist. De overige 90 procent bestaat uit gerecycled plastic.

Tom Domen, Hoofd Europese Innovatie van Ecover: “Bij Ecover willen we een katalysator zijn voor schonere oceanen, door mensen meer bewust te maken van het gevaar dat plastic vormt. Dit maakt deel uit van onze duurzame visie op het verbeteren van verpakkingen. Met deze fles willen we een gesprek starten over hoe we gezamenlijk een systematische clean-up van de oceanen kunnen bewerkstelligen.” Albert Heijn steunt het initiatief en verkoopt de limited edition exclusief. “Wij willen onze impact op het milieu verminderen en onze klanten helpen om dat ook te doen. Wij steunen het initiatief van Ecover en Plastic Whale dan ook van harte en zijn trots de nieuwe fles van drijfplastic en recycled plastic in ons assortiment te hebben,” aldus Emma Coles, verantwoordelijk voor Responsible Retailing bij Albert Heijn.

Ecover is het eerste merk dat een fles heeft gecreëerd van drijfplastic. Het project is in grootte verviervoudigd sinds de start in 2014. De flessen zullen worden verkocht in onder andere Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De limited edition fles afwasmiddel heeft een aanbevolen prijs van €4,99 en is vanaf nu beschikbaar.

Schermafbeelding 2016-10-11 om 14.37.19

Een gezonde wereld begint bij je thuis.

Meer lezen?
> Met groene stroom in de versnelling
> Groen krijgt poen-bonus voor wie overstapt naar groen energiebedrijf

—-

[i] Plastic not so fantastic

[ii] Journals.plos.org

[iii] Nature.com

[iv] Het design van de fles heeft onder andere de volgende awards gewonnen: International Red Dot Award: Communication Design 2014 for Packaging Design, International Green Apple Awards 2014, UK Starpack Industry Awards 2014, UK Plastic Industry Awards 2014, German Design Council for the German Design Award 2016 (nominated), Good Design Award from The Chicago Athenaeum.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *