Getest: Klok Eco Allesreiniger en Pow(d)er Dose

Bij een milieubewuste leefstijl hoort ook een duurzaam schoonmaakritueel. Maaike testte prijswinnaar en oude-bekende-in-een-nieuw-jasje: Klok.

Klok ken ik van huis uit als een voordeliger alternatief voor verantwoorde schoonmaakproducten. Maar in mijn ogen ook minder ambitieus in hun duurzaamheidstreven in vergelijking met persoonlijke favorieten Ecover en Sonett. Maar klopt dit beeld wel? Ik heb Klok immers al jaren niet meer gebruikt en bij Groen Licht, een tv-programma over duurzaamheid en milieu, kwam hun allesreiniger als winnaar uit de test. Tijd dus om de proef zelf op de som te nemen en mijn huishouden met Klok een beurt te geven.

Claim

De schoonmaak- en wasmiddelen van Klok zijn ecologisch verantwoord en daarmee beter voor het milieu. De producten bevatten geen kleurstoffen, zijn geurloos en daarom een goede oplossing bij allergie en andere huidproblemen. Bovendien wast het net zo goed als reguliere A-merk producten.

Hoe zit het precies?

Klok is een oer-Hollands merk en bestaat al sinds 1902. Daarmee is het een vertrouwd gezicht op de schoonmaakmiddelenmarkt. Hun producten zijn met respect voor het milieu gemaakt en dragen daarom sinds 2001 het Europese Ecolabel.
Naast het milieuaspect, hecht Klok ook veel waarde aan producten die huidvriendelijk zijn. Veel mensen lijden namelijk tegenwoordig aan een vorm van allergie. Dit gaat regelmatig gepaard met overgevoeligheid voor bepaalde stoffen in schoonmaakproducten. Omdat er bijvoorbeeld na het wassen van kleding altijd een klein beetje wasmiddel achter blijft, staat de huid voortdurend in contact met wasmiddel. De producten bevatten daarom geen parfum en kleurstoffen.

Klok-Powder_dose-kleur+wit-2

Oordeel

Om te testen krijg ik de bekroonde allesreiniger en de mooi gestylde Pow(d)erdose. Die laatste had gelijk mijn interesse. Het is een wasmiddel waarbij het poeder is verpakt in wateroplosbare folie en daarmee rechtstreeks in de wasmachine gedaan kan worden. Gemak dient de mens en je voorkomt daarmee overdosering. Toch vraag ik me af wat meer milieubelasting geeft: eventueel een beetje te veel poeder uit de kartonnen doos die bij het oud papier kan? Of de plastic box – hoewel gemaakt van 70% gerecycled materiaal – waar de wascapsules inzitten?

KLOK allesreiniger fles(1)Dat brengt me gelijk bij de allesreiniger: hoewel die  goed schoonmaakt, gaat mijn voorkeur uit naar een meer geconcentreerde allesreiniger. Op die manier kan je goed doseren, voorkom je verspilling en doe je langer met een verpakking. En daar zit volgens Groen Licht de echte (milieu)winst.

Bekijk hier de aflevering van Groen Licht
over duurzame allesreinigers, met o.a. Klok-Eco

Beiden zijn dus prima producten, maar wat duurzaamheid blijf ik persoonlijk met wat gemengde gevoelens zitten. Wel vind ik het goed dat ze met hun tijd meegaan en een alternatief bieden voor gangbare merken die ook van capsules gebruik maken. En dan is het tenminste fijn dat de verpakking van 70% gerecycled plastic is.

Voor meer informatie kijk op klok-eco.nl

Door: Maaike Lamers van Groenvoer.net

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *