Interview: Qurrent voor derde jaar op rij de groenste

qurrent

Onderzoek naar de meest duurzame energie leveranciers

Richard Klatten

Richard Klatten, directeur Qurrent

In de uitzending van Radar van maandag 17 oktober werd duurzame energie onder de loep genomen. En voor het derde jaar op rij komt Qurrent (samen met DE Unie en Pure Energie) als duurzaamst uit de test.

Met een rapport cijfer van 10 behoort zij tot de voorlopers. We klommen in de pen voor een interview met Richard Klatten, directeur van Qurrent. Je kunt de aflevering hier terugkijken, evenals het volledige rapport.

Stap over naar écht groen + ontvang 50,- bonus +
maak kans op een e-Bike > http://bit.ly/Win-een-eBike


Gefeliciteerd! Sinds de 5 jaren dat jullie aan de weg timmeren zijn jullie drie keer op rij tot groenste gekroond. Ik neem aan dat dit geen doel op zich was, maar toch iets om trots op te zijn. Was dit een kwestie van gewoon jezelf blijven of moesten jullie er alles voor uit de kast trekken?
Dat we voor de derde keer de groenste stroomleverancier zijn, is in de eerste plaats een logisch gevolg van onze principiele keuze om alleen groene energie te leveren die direct bijdraagt aan het vergroten van de hoeveelheid opgewekte duurzame energie in Nederland. Dat betekent dat we alleen stroom leveren van windenergie en zonne-energie die in Nederland wordt geproduceerd. We doen dus niet aan sjoemelstroom, dat wil zeggen grijze energie die met buitenlandse certificaten is ‘vergroend’.

Toch betekent dit voor ons een uitdaging, omdat we heel snel groeien. Dat betekent dat we steeds meer duurzame energiebronnen nodig hebben. Het doel van Qurrent is onder meer om samen met onze klanten energie op te wekken en te besparen. Wij zullen ook de komende jaren hard werken om met onze leden voldoende duurzame energie op te wekken.

Wij zien de afgelopen tijd veel bedrijven en initiatieven opkomen om de energie sector te vergroenen. (Naast jullie, De Unie en Pure Energie bijvoorbeeld Zonnepanelendelen en Vrijopnaam) Wat denk je dat er verder nog nodig is voor de transitie naar een 100% vernieuwbare energievoorziening?
Wij juichen de komst van die nieuwe initiatieven natuurlijk enorm toe. Elke bijdrage aan het vergroten van duurzame energie in Nederland is belangrijk. Uiteindelijk is het nog steeds van groot belang dat we het principe ‘de vervuiler betaalt’ ook voor energieverbruik invoeren. Het is ridicuul dat we als overheid jaarlijks 5 miljard bijdragen aan de kolencentrales. Zolang dat niet verandert zullen we het vooral van particuliere initiatieven moeten hebben. Vergroening van ons belastingstelsel is de volgende stap.

Vergroening

De meest duurzame energie is de energie die je niet verbruikt. Daarom proberen we energiebesparing te stimuleren. Omdat we niet verdienen aan het verbruik van energie kunnen we dat op een geloofwaardige manier onder de aandacht brengen. De aandacht voor groene stroom is gelukkig flink toegenomen. De volgende belangrijke stap is nu onze warmtevoorziening. De komende jaren zal het gasverbruik voor verwarming moeten afnemen. We moeten van onze gasverslaving af. We verwachten dat de energiebelasting op gas zal flink stijgen. En het klinkt vreemd voor een energiebedrijf, maar we vinden dat een goede zaak. Besparingsmaatregelen worden daardoor aantrekkelijker en rendabeler. Wij zullen stevig inzetten op gezamenlijke warmteopwekking, zoals kleine, collectie warmte eenheden voor meerdere huishoudens. Ook daar zullen we de toename van decentrale initiatieven gaan zien.

Stap over naar écht groen + ontvang 50,- bonus + maak kans
op een e-Bike > http://bit.ly/Win-een-eBike


Kan ik daar als lezer, behalve door overstappen, nog wezenlijk aan bijdragen?
Overstappen is goed, zelf opwekken en energie besparen is nog beter. Dan lever je een nog grotere bijdrage aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen op het dak van je woning, maar als je geen geschikt dak heb, kun je ook meedoen met een windmolen uit ons windpark (www.qurrent.nl/windtegoed)

Duurzame energie

Qurrent is een coöperatie, wat houdt dat in voor mij als consument?
Met onze leden in de coöperatie stimuleren we om zelf en met elkaar meer energie te produceren. Als klant bij Qurrent ben je ook lid van de coöperatie en daarmee mede-eigenaar van de productiemiddelen: een windpark , bestaande uit 4 windmolens – op Goeree Overflakkee.

In de tweede plaats kun je als lid van onze coöperatie deelnemen aan tal van initiatieven of zelf initiatieven starten. In onze online community – die net is geopend – wordt van gedachten gewisseld over de verschillende mogelijkheden. Wij proberen zoveel mogelijk initiatieven te ondersteunen.

Als afsluiter nog een persoonlijke vraag. Hoe draag jij persoonlijk, naast groene stroom, bij aan een Betere Wereld?
Ik heb jarenlang in een totaal andere omgeving gewerkt. De keuze om bij Qurrent te gaan werken en met Qurrent te proberen de energietransitie te versnellen is een heel bewuste geweest. Ik hoop zo een belangrijke bijdrage aan een betere, duurzamere wereld te kunnen leveren.Qurrent-logo

Meer info én overstappen doe je op Qurrent.nl

Stap over naar écht groen + ontvang 50,- bonus +
maak kans 
op een e-Bike > http://bit.ly/Win-een-eBike

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.