Je eigen groene stroom opwekken

groene stroom

Groene energie van eigen bodem

Nederland is in Europa het vieste jongetje van de klas. Terwijl landen als Duitsland en Denemarken aan de weg timmeren met groene energie komt dat in Nederland maar nauwelijks van de grond. Dit kan anders. Milieudefensie neemt het heft in eigen handen en komt met een bijzondere actie samen met de Windcentrale: koop je eigen stukje windmolen.

Iedereen die bij wil dragen aan een duurzamer Nederland kan via Milieudefensie zelf groene stroom opwekken met een eigen stukje windmolen. Met de aankoop van een stukje windmolen, via een zogenaamd Winddeel krijg je recht op een deel van de opgewekte stroom. Als eigenaar van de molen ontvang je de door jou opgewekte stroom gratis. Lex Arkesteijn, projectleider Winddelen: ¨Wij willen het voor onze leden en andere belangstellenden mogelijk maken om zelf voordelig duurzame windstroom op te wekken. Zo weten ze ook zeker dat de stroom echt 100 procent duurzaam is opgewekt”.

Schrijf je hier in: www.windcentrale.nl/milieudefensie

Grote vraag naar groene stroom
Ruim 2,5 miljoen huishoudens in Nederland hebben groene stroom. Nederlanders geven hiermee massaal aan dat ze iets goeds willen doen voor het milieu. Echter, het aanbod van groene stroom loopt ver achter op de vraag, want in Nederland wordt maar een tiende van de stroom groen geproduceerd. Om aan de grote vraag naar groene stroom te voldoen ‘vergroenen´ we met certificaten uit andere landen grijze stroom uit kolen en gas. Een ander woord hiervoor is ‘sjoemelstroom’,  omdat het niet zorgt voor meer duurzame energie.

Honderd procent duurzaam
Sjoemelstroom is in feite grijze stroom uit gas en kolen met een ‘groene’ verpakking van certificaten uit andere landen. Met name Noorse certificaten zijn ‘gebakken lucht’. De groene stroom uit Noorse waterkrachtcentrales wordt aan Noorse consumenten geleverd en de daaraan gekoppelde groene certificaten worden in Nederland verkocht. Wil je de garantie dat groene stroom écht groen is én bijdragen aan meer duurzame energie kies dan voor windenergie opgewekt in Nederland.

groene stroom


Makkelijk alternatief voor zonnepanelen

Met Winddelen kun je je eigen groene stroom opwekken tegen een vaste lage prijs. Dat was hiervoor alleen mogelijk met zonnepanelen. Maar voor zonnepanelen heb je een geschikt dak nodig met voldoende zonlicht én een flinke investering vooraf. Het voordeel van Winddelen is dat je zonder enige rompslomp tegen een relatief laag bedrag je eigen stroom kunt opwekken. Een ander verschil is dat Winddelen niet gebonden zijn aan je huis. Ze “verhuizen” gewoon met je mee.

Doe ook mee!
Al 15.000 mensen kochten via de Windcentrale één of meerdere stukjes van in totaal 9 windmolens. Deelnemers laten daarmee hun lampen thuis branden op stroom uit hun eigen windmolen! De stroom uit jouw Winddelen wordt via Greenchoice bij jouw thuis geleverd en in mindering gebracht op het elektriciteitsverbruik van je jaarnota. Goed voor je portemonnee én het milieu.

Bij eerdere uitgiftes waren de beschikbare Winddelen snel uitverkocht. Dus als je Winddelen wilt, is het handig om je snel in te schrijven.

Op www.windcentrale.nl/milieudefensie kun je je inschrijven en vind je meer informatie.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *