Land Rover onthult elektrische Defender


De elektrische Defender wordt onthult als studiemodel op autosalon van Geneve.

Als voorvechter van Britse innovatie en baanbrekende automotive technologie onthult Land Rover op de Autosalon van Genève zeven nieuwe elektrische Defenders. Deze zogenoemde ‘zero emission’ studiemodellen hebben een CO2-emissie van 0 g/km, met behoud van de robuuste ‘go anywhere’-capaciteiten waar de Defender om bekend staat.

Land Rover

“Investeren in innovatie heeft altijd al aan de basis gestaan van onze onderneming en onze ontwerp- en ontwikkelingsteams werken dan ook hard aan het ontwikkelen van innovatieve, nieuwe technologieën om oplossingen voor duurzame mobiliteit te bieden”, vertelt John Edwards, Land Rover Global Brand Director.

De standaard dieselmotor en handgeschakelde zesversnellingsbak zijn vervangen door een 70 kW (94 pk) elektromotor met een koppel van 330 Nm, die is gecombineerd met een 300 volt lithium-ion accu met een capaciteit van 27 kWh. Daarmee heeft de elektrische Defender een actieradius van meer dan 80 km. Bij typisch offroad-gebruik met lage snelheid kan zo’n acht uur worden gereden voordat de accu weer moet worden opgeladen. Met een 7 kW snellader gaat dat in vier uur, met een draagbare 3 kW lader in tien uur.

De elektrische modellen behouden de legendarische vierwielaandrijving met centraal blokkeerbaar differentieel van de standaard Defender. Omdat de elektromotor direct vanaf stilstand reeds zijn maximum koppel levert, is een traditionele versnellingsbak overbodig en bestaat de transmissie derhalve uit een enkele versnelling met 2,7:1 reductie. Deze is direct gekoppeld aan de vierwielaandrijving. Tevens is een aangepaste versie van Land Rover’s Terrain Response®-systeem voor het eerst geïntegreerd in een Defender.

De auto’s zijn ontwikkeld door Land Rover’s Advanced Engineering Team, na eerdere succesvolle proeven met de ‘Leopard 1’, een op de Defender gebaseerd elektrisch model. De capaciteiten van de elektrische Defenders zijn getest onder extreme en ecologisch gevoelige condities, waarbij de auto’s prestaties, capaciteiten en eigenschappen hebben gedemonstreerd waarmee ze zich sterk onderscheiden van conventionele, voor weggebruik ontwikkelde EV’s. Proeven waren onder meer het trekken van een 12 ton wegende ‘road train’ tegen een helling van 13 procent en waden door water met een diepte van 800 mm.

In overeenstemming met Land Rover’s ‘Tread Lightly’-filosofie, maken de soepele capaciteiten bij lage snelheden de elektrische Defenders bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld het klimmen over obstakels zonder de ondergrond onnodig te beschadigen.

Land Rover

Het accupakket weegt 410 kg en is voorin de Defender gemonteerd op de plaats van de dieselmotor. Het ledig gewicht is 100 kg meer dan dat van een standaard Defender en varieert van 2.055 kg tot 2.162 kg, afhankelijk van de carrosserie-uitvoering (Pick Up, Hard Top of Station Wagon).

Alle belangrijke componenten van de elektrische aandrijving – inclusief accu, omvormer en motor – zijn lucht- in plaats van vloeistofgekoeld. Dit zorgt voor een aanzienlijke gewichtsbesparing, reduceert de complexiteit en verbetert de robuustheid van het systeem. Regeneratief remmen is dusdanig geoptimaliseerd dat bij gebruik van de afdalingsremregeling (HDC – Hill Descent Control) de motor een dynamowerking heeft met een capaciteit van 30 kW. Omdat de accutechnologie zeer snel opladen toestaat zonder verlies van levensduur, met een piekwaarde van 54 kW (tweemaal de accucapaciteit), kan bijna alle geregenereerde energie worden teruggewonnen en opgeslagen. Tot 80 procent van de kinetische energie van de auto kan afhankelijk van de omstandigheden op deze manier worden teruggevoerd naar de accu.

“Dit project dient als rollend laboratorium voor Land Rover om elektrische aandrijftechnologie te evalueren, zelfs onder de allerzwaarste all-terrain condities. Dit biedt ons de mogelijkheid om technologieën te testen en evalueren die misschien later in toekomstige Land Rover modellen kunnen worden geïntroduceerd”, verklaart Antony Harper, Jaguar Land Rover Head of Research.

Hoewel er op dit moment geen plannen zijn om de elektrische all-terrain Defender in productie te nemen, zullen ten behoeve van verdere evaluatie de zeven Defender EV’s later dit jaar wel worden ingezet voor specialistische toepassingen.

Land Rover

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *