Mail & Win: 10 toegangskaarten Ja Natuurlijk


Stichting Niet Normaal en Gemeentemuseum Den Haag presenteren Ja Natuurlijk.

In Ja Natuurlijk is de mens niet langer het centrum van de wereld. Op 15 maart opent Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden in het Gemeentemuseum Den Haag de internationale kunstmanifestatie Ja Natuurlijk. In een groots opgezette tentoonstelling laten ruim 80 kunstenaars verrassende partnerschappen zien tussen mens, natuur en techniek. Met zowel bevrijdende als hilarische gevolgen: je huisdier ontwerp je zelf, schimmels blijken onze beste vrienden, de stad kun je oogsten en meeuwen zijn best lekker op de barbecue. Maar ook: Je mobiel is je geheugen, Facebook is je habitat, internet de nieuwe biotoop en nanotechnologie is niet meer weg te denken uit ons bestaan.

Ja natuurlijke

Sculpturen, films, installaties, performances en biokunstwerken van o.a. Francis Alÿs, Jimmie Durham, Olafur Eliasson, Peter Fend, Fischli & Weiss, Natalie Jeremijenko, Marjetica Potrc, Zeger Reyers, Tinkebell, Superflex en Ai Weiwei zijn tot eind augustus 2013 te vinden in het GEM, Fotomuseum, in de museumtuinen, het duinbos en daarbuiten.

Hoe kunst de wereld redt
De manier waarop we nu omgaan met de aarde moet veranderen. Met af en toe ‘groen doen’ kunnen we de wereld niet redden. Om werkelijk verschil te maken moeten we fundamenteel anders kijken naar hoe we samenleven met niet-menselijke bewoners van onze planeet. En kunstenaars kunnen ons daarbij helpen. Zij zetten ingesleten patronen op scherp. Ja Natuurlijk maakt niet langer onderscheid tussen natuur en cultuur, subject en object, mens en technologie.

Wolven, lelies en fetishes
Een van de hoogtepunten van Ja Natuurlijk staat direct bij de entree in het GEM: de Victoria Regia van Keith Edmier. Een reusachtige waterlelie waarin natuur en technologie samenkomen: de lelie is gemaakt van hoogwaardige kunststoffen (polyesterhars, siliconen rubber), maar de bloemen bevatten echt stuifmeel. Ook belichaamt het werk de hightech wonderen en schoonheid van de natuur.
Mark Dion’s werk Mobile Wilderness toont haarfijn hoe wij mensen een natuurbeeld creëren en naar onze hand willen zetten. De wolf is uit zijn eigen habitat weggehaald, op een karretje gezet en kan naar believen worden verplaatst. Mobile Wilderness confronteert ons met de drang de natuur te willen beheersen en te controleren.
Op de vijver van het Gemeentemuseum komt een groot, drijvend kunstwerk van het Filipijnse kunstenaarsduo Alfredo en Isabel Aquilizan. Het werk bestaat uit duizenden fetishes: objecten die gemaakt zijn om soorten en plekken in de natuur – dieren, bomen, rivieren, te beschermen. De amuletten zijn door honderden vrijwilligers gemaakt van afval. De eerste workshops waarbij de Afvalhelden worden gemaakt, zijn al van start gegaan.

Buiten de museummuren
De manifestatie houdt dus niet op bij de museummuren. Integendeel. Ja Natuurlijk biedt een divers programma in de stad met optredens, workshops, hoorcollege’s en debatten in kunstinstellingen en filmhuizen. Vanzelfsprekend nestelt Ja Natuurlijk zich nadrukkelijk in de sociale media en online fora.

ja natuurlijk

Twitterende stieren, spermatozoiden en stofzuigers

Wat is natuurlijk? En wie of wat bepaalt dat? Bepalen wij mensen dat alleen of mogen dieren, planten en dingen ook meepraten? Zo zitten in je mond meer dan 7 miljard bacteriën. Wordt het niet tijd dat we hen aan het woord laten? Dat is precies wat er gebeurt in het Fora en Fauna-project van kunstenaar Sjaak Langenberg en vormgeefster Rosé de Beer. Zij hebben zestien biologen, filosofen en schrijvers benaderd om in de huid van een dier of object te kruipen. Elke schrijver facebookt of twittert sinds 21 januari gedurende twee weken vanuit het perspectief van de stier van Potter, een mug, een spermatozoïde, een stofzuiger, het rhinovirus en de oeroude plantensoort tweeblaarkanniedood. Vanaf half februari komen de berichten op gang van o.a. Esther Gerritsen, Gerbrand Bakker, Vincent Bijlo en Ann Meskens. Bijvoorbeeld zoals Vrouwkje Tuinman als naaktslak twittert: Vanmorgen heb ik 500 eitjes gelegd. Nou jullie weer #vergrijzing.

Mail&Win
Deze Mail&Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaar(s) van harte gefeliciteerd!
Doe eventueel in onze Mail&Win-rubriek bij andere acties mee.., en ook op Facebook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties. Veel geluk!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *