Ongedierte kan voor veel overlast zorgen, zowel in huis als in de tuin. Gelukkig biedt de natuur zelf de beste oplossingen voor duurzame en biologische ongediertebestrijding. Lees hier meer over de meest voorkomende soorten ongedierte en hoe je deze op een natuurlijke manier kunt bestrijden.
Waarom kiezen voor natuurlijke ongediertebestrijding?
We kennen in ons land veel verschillende soorten ongedierte. Iedereen is wel bekend met plaagdieren als muizen, mieren en kakkerlakken. Daarnaast bestaan ook minder bekende soorten zoals trips.
Hoewel chemische middelen heel effectief kunnen zijn, kennen ze ook zeker grote nadelen. Dat bepaalde ongediertebestrijding door de wet is toegestaan, betekent nog niet dat de middelen milieuvriendelijk zijn. Vaak zijn ze namelijk een risico voor andere (huis)dieren, planten en mensen. Sommige stoffen kunnen bij verkeerd gebruik zelfs het ecosysteem verstoren doordat ze schadelijk zijn voor ons grondwater en de bodem.
De natuur biedt talloze oplossingen voor duurzame en biologische ongediertebestrijding waardoor we de chemische maatregelen kunnen laten liggen en genieten van een prettige leefomgeving.
Mieren
Van mieren kun je zowel binnen als buiten flink wat overlast hebben. Deze kleine diertjes zijn constant op zoek naar voedsel en kunnen snel een plaag vormen.
Hoe kun je mieren bestrijden op een milieuvriendelijke manier?
- Kaneel: strooi kaneel op de plekken waar mieren vaak komen. Ze houden niet van de geur en zullen andere routes zoeken.
- Koperdraad: leg een stukje koperdraad op de plek waar mieren je huis binnenkomen. Dit werkt als een natuurlijke barrière.
- Biologische mierenlokdozen: gebruik mierenlokdozen die biologische middelen bevatten in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen.
Muizen
Muizen zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook ziektes verspreiden. Snelle bestrijding is daarom belangrijk, vooral in een omgeving waar voedsel wordt bereid of opgeslagen. Duurzame methoden voor het bestrijden van muizen:
- Katten: een kat in en rondom het huis kan goed helpen om muizen weg te houden.
- Pepermuntolie: muizen houden niet van de geur van pepermunt. Doordrenk wattenbollen in pepermuntolie en plaats deze op plekken waar muizen vaak komen.
- Diervriendelijke vallen: gebruik vallen die de muis levend vangen, zodat je ze weer in de natuur kunt uitzetten.
Kakkerlakken
Kakkerlakken zijn hardnekkige insecten die moeilijk te bestrijden zijn. Ze kunnen ziektes verspreiden en vormen een groot probleem in keukens en kantines.
Biologische oplossingen tegen kakkerlakken:
- Lavalampen: kakkerlakken houden niet van licht. Een lavalamp in een ruimte plaatsen, kan dus helpen om deze vervelende beestjes weg te houden.
- Borax en suiker: meng borax (een schoonmaakmiddel dat lijkt op baking soda) met suiker en plaats dit op plekken waar kakkerlakken vaak komen. De suiker trekt ze aan, en borax doodt ze.
- Komkommer: kakkerlakken houden niet van de geur van komkommer. Plaats schijfjes komkommer op plekken waar ze vaak komen.
Tripsen
Tripsen, ook wel trips genoemd, zijn kleine, langwerpige insecten. Ze beschadigen (kamer)planten doordat ze het sap in de cellen opzuigen. Ze kunnen een groot probleem vormen in zowel tuinen als kassen.
Hoe kun je tripsen bestrijden op een natuurlijke manier?
- Roofmijten: roofmijten zijn natuurlijke vijanden van trip en kunnen effectief worden ingezet om de populatie van deze insecten onder controle te houden. Verderop lees je meer over hoe roofmijten
werken. - Plantenextracten: extracten van knoflook of ui kunnen worden gebruikt om tripsen te verdrijven.
- Blauwe vangplaten: deze platen trekken trips aan en zorgen ervoor dat ze blijven plakken.
Roofmijten
Roofmijten zijn zelf geen plaag, maar een natuurlijke oplossing om andere plagen zoals trips te bestrijden. Ze zijn een essentieel onderdeel van biologische bestrijdingsmethoden.
Hoe werken roofmijten?
- Natuurlijke vijanden: roofmijten eten andere kleine insecten zoals trips en spintmijten. Ze zijn een geweldige manier om plagen onder controle te houden zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
- Inzet in kassen en tuinen: hier kunnen roofmijten makkelijk hun werk doen om allerlei plagen te verminderen.
Door gebruik te maken van natuurlijke oplossingen draag je bij aan een gezondere omgeving en een betere toekomst!