Transparantie noodzakelijk in markt zonnepanelen

Natuur & Milieu: garanties nodig voor veiligheid en kwaliteit.

19 februari – Natuur & Milieu is bezorgd over het vandaag uitgekomen onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) waarin wordt gewaarschuwd voor brandgevaarlijke zonnepanelen van Scheuten Solar. Het is essentieel dat dergelijke onderzoeken naar de kwaliteit van zonnepanelen worden uitgevoerd. Natuur & Milieu juicht onderzoek toe dat inzicht geeft in deze snelgroeiende markt. Veiligheid moet voorop staan. Ron Wit van Natuur & Milieu: ‘De onderzoeken van de NVWA en KIWA zijn belangrijk en dragen bij aan het verbeteren van de kwaliteit in deze jonge en snelgroeiende markt van zonnepanelen. Meer transparantie voor consumenten is noodzakelijk om een heldere keuze te maken en het kaf van het koren te scheiden.’

Zonnepanelen duurzame energy

Natuur & Milieu pleit voor de invoering van een controlesysteem op de kwaliteit van de producten en installaties, waarbij slecht presterende leveranciers een verbod krijgen op het leveren van panelen. Consumenten worden op deze manier niet de dupe van leveranciers die met slechte kwaliteit snel geld willen verdienen. Daarnaast is Natuur & Milieu voorstander van het in kaart brengen van het rendement van zonnepanelen. Aanbieders kunnen middels steekproeven controleren of de installatie goed is gedaan en de panelen naar behoren werken. Ron Wit: ‘Goede zonnepanelen renderen prima. Uit eerder uitgevoerd onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat consumenten met zonnepanelen minstens 17% goedkoper uit zijn op de energierekening. Leveranciers moeten wat ons betreft zorgen voor garanties op het rendement van panelen.”

Het zou vervelend zijn wanneer consumenten door berichten over ondeugdelijke panelen ervoor terugschrikken om zonnepanelen aan te schaffen. Het is daarom goed als er kritisch wordt gekeken naar de diverse leveranciers en een onderscheid wordt gemaakt tussen betrouwbare leveranciers en ondeugdelijke bedrijven.

Natuur & Milieu organiseert zelf een collectieve inkoop van panelen, onder de naam Zon Zoekt Dak. De betrokken leveranciers geven zelf 91% vermogensgarantie op zonnepanelen na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Natuur & Milieu laat onafhankelijke inspecteurs middels steekproeven controleren of de installaties van Zon Zoekt Dak naar behoren functioneren.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *