Vanaf 3 juli verbod op wegwerpplastics

Vanaf 3 juli verbod op wegwerpplastics

Dit nieuws is je vast niet ontgaan. De nieuwe maatregelen rondom de SUP-richtlijnen staan namelijk al een tijdje op de Europese agenda en er is dan ook al veel over geschreven. De maatregelen gaan stapsgewijs in met als doel om de plastic vervuiling tegen te gaan en de plastic soep die in onze zeeën drijft te verminderen.

De eerste paar maatregelen m.b.t. de SUP-richtlijn gaan 3 juli in. Een van de belangrijkste daarvan is het handelsverbod op verschillende plastic wegwerpproducten, waaronder plastic borden, bestek, roerstaafjes en rietjes. Daarnaast wordt er statiegeld geïntroduceerd voor alle flessen tot 3 liter en komen er markeringsvereisten op drinkbekers, hygiëneproducten en tabaksproducten. Naast de genoemde regels zal de overheid vanaf dit moment ook meer informatie verschaffen richting de consument. Informatie over herbruikbare alternatieven, goed afvalbeheer en de gevolgen van plastic op het milieu. De volgende stap om plastic gebruik te verminderen zal in januari 2023 van start gaan en is met name gericht op producentenverantwoordelijkheid, productvereisten en consumptiereductie.

Draag een steentje bij

Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen wanneer we het hebben over het gebruik van plastic disposables. Een eerste stap hierin is om te consuminderen, oftewel het gebruik van zo min mogelijk wegwerpplastics. Een goede tweede stap is om te hergebruiken, drink twee keer uit hetzelfde bekertje of gebruik het roerstaafje een keertje vaker. Een derde stap is recyclen, met behulp van goed afvalbeheer draag je bij aan een circulaire economie. Met behulp van recyclen sluit je namelijk de productiecirkel en zorg je ervoor dat er geen kunststoffen in het milieu komen.

Andere opties

Met name voor horecabedrijven en grote kantoren hebben deze maatregelen gevolgen. Maar, goed nieuws! Er zijn genoeg duurzame alternatieven voor plastic. Er worden veel milieuvriendelijke producten gemaakt van suikerriet (bagasse) omdat het biologisch afbreekbaar is. Andere opties zijn producten van papier en karton. Deze hebben ook een milieuvriendelijk karakter vanwege het feit dat ze veelal gerecycled kunnen worden.

WAT KAN JIJ ZELF DOEN?

In eerste instantie kan je starten met het reduceren van je gebruik van plastic disposables. In het kort komt dit erop neer dat je zo min mogelijk gebruik maakt van wegwerpplastics. Of te wel, je gaat consuminderen. Daarnaast kan je hergebruiken, wat ervoor zorgt dat er minder vraag is naar nieuwe productie. Een derde optie die we eigenlijk allemaal wel kennen (maar misschien nog te weinig doen), is recyclen. Hiermee zorgen we ervoor dat de productiecirkel gesloten wordt en er geen kunststoffen in het milieu komen. Uiteraard zijn dit slechts enkele voorbeelden om het plastic afval tegen te gaan, die zowel in je werk- als privéleven zijn toe te passen.

De grootste invloed op het plasticgebruik, het betreffende afval en de plastic soep in onze oceanen, zijn de grootverbruikers, de bedrijven. Om echt verschil te maken is het van belang dat bedrijven over stappen op duurzame opties en de wegwerpplastics bannen uit hun bedrijf.

SUP-wetgeving Infographic

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.