Weet jij wat een duurzame uitvaart is?

Bij een uitvaart denken we al snel aan begraven worden op een kerkhof in een houten kist of aan een crematie. De rouwstoet bestaat uit auto’s en de overledene krijgt zijn of haar mooiste outfit aan. Hoewel een uitvaart altijd wel belastend zal zijn voor het milieu, kan het wel degelijk duurzamer. Weet jij hoe je je uitvaart duurzaam kunt maken?

Duurzaam begraven worden

Het is ieders goed recht om begraven te willen worden. Je lichaam wordt dan afgebroken door de natuur, en daarmee is de cirkel rond. Maar de manier waarop je begraven wordt, kan wel een punt van aandacht zijn. Om te beginnen is hout dan wel afbreekbaar, maar moet er voor jouw kist wel een boom worden gekapt. Je kunt ook kiezen voor een kist van een duurzamer materiaal, zoals bijvoorbeeld volledig afbreekbaar bioplastic. Ook de kleding van de overledene, is een aandachtspunt. Vermijd het liefst synthetische stoffen en vervang deze door plantaardige stoffen zoals katoen en linnen. Ook wol en zijde zijn natuurlijk en afbreekbaar, maar dan wel de varianten die zijn gemaakt van dierlijke materialen.

Rouwverkeer

Zowel het vervoer van de overledene zelf als de rouwstoet die volgt, kunnen duurzamer door niet ‘simpelweg’ voor de auto te kiezen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een elektrische rouwwagen te gebruiken. Ook kan de kist worden vervoerd met paard en wagen, of zelfs op een bakfiets. Wil je de rouwstoet verduurzamen, kies dan voor een uitvaartlocatie die voor bezoekers te voet of met de fiets bereikbaar is.

Natuurbegraafplaats

Naast vele algemene kerkhoven in Nederland, zijn er ook verschillende natuurlijke begraafplaatsen waar je begraven kunt worden. Deze begraafplaatsen zijn in het leven geroepen vanuit de gedachte dat dat wat uit de natuur komt ook terug moet naar de natuur. Wanneer je je wilt laten begraven op zo’n natuurbegraafplaats, dan gelden daarvoor bepaalde voorwaarden. Zo moet de overledene bijvoorbeeld worden begraven in de eerder genoemde biologisch afbreekbare grafkist en in natuurlijk afbreekbare kleding. Wil je weten waar in Nederland er natuurbegraafplaatsen zijn, kijk dan op de website van Natuurbegraven Nederland.

Resomeren

Naast begraven en cremeren is het in de toekomst waarschijnlijk ook mogelijk om een lichaam te ‘resomeren’. Resomeren wordt ook wel bio-cremeren genoemd. Het betekent dat het lichaam wordt ‘opgelost’ in vloeistof. Daarvoor wordt een chemische vloeistof gebruikt waarmee het lichaam van de overledene onder verhoogde druk en temperatuur wordt afgebroken. Wat er overblijft, is een steriele vloeistof en een schoon, wit poeder. Dit poeder kun je in feite beschouwen als de ‘as’ van de overledene. Resomeren is een duurzamer alternatief voor het milieu dan begraven en cremeren.

Uitvaartverzekering

Heb je ideeën voor een duurzame uitvaart, dan is het van belang dat deze ook passen in het plaatje van je uitvaartverzekeraar. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het daarom zaak om goed in te schatten welke kosten er komen kijken bij jouw duurzame uitvaart en daar je verzekering op aan te passen. Want anders betaal jij jarenlang voor een uitvaartverzekering, maar moeten jouw nabestaanden uiteindelijk alsnog veel geld bijleggen om de door jou gewenste uitvaart te kunnen betalen.

Het laatste wat je wilt is je nabestaanden, in een tijd waarin zij het al moeilijk genoeg hebben, opzadelen met hoge kosten of financiële zorgen over je uitvaart. Je kunt er zelf voor sparen, maar bedenk dat jouw bankrekeningen niet zomaar meteen worden vrijgegeven aan je nabestaanden op het moment dat je overlijdt. Zij zullen de kosten moeten voorschieten en/of zelf moeten bijleggen wanneer het verzekerd bedrag niet voldoende is voor een duurzame begrafenis. Ook – of met name – met het oog op je nabestaanden, is het dus van belang om je uitvaartverzekering goed te regelen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.