Zó duurzaam is kurk en dit kun je ermee doen

Kurk24 DeBetereWereld

Kurk kennen we in eerste instantie natuurlijk als dop op een wijnfles. Maar wist je dat er ontelbaar toepassingen zijn voor kurk in je woning? Dit was al bekend in de jaren zeventig en tachtig, maar door de toenemende vraag naar duurzaamheid, is ‘kreatief met kurk’ weer helemaal terug! Hoe draagt kurk bij aan een duurzame betere wereld en wat kun je ermee doen?

De voordelen van kurk

Naast duurzaamheid heeft kurk als natuurlijk materiaal veel voordelen. Het is licht maar tegelijk erg sterk en ook nog eens makkelijk schoon te maken. Daarbij houdt kurk geluid, warmte én vocht tegen. Kurk wordt gemaakt van schors van de stam van de kurkeik. Deze bast wordt na het oogsten gekookt. Dit is nodig om kurk tot zuiver en elastisch materiaal te maken. Vervolgens kan de kurk voor ontzettend veel doeleinden worden ingezet.

Welke toepassingen heeft kurk?

De schors van de kurkboom is volledig bruikbaar en kent onder andere de volgende toepassingen:

Kurkplaten

Wil je kurk kopen? Dan zit je met kurkplaten voor de meeste doeleinden goed. Kurkplaten- en panelen worden geperst en zijn verkrijgbaar in verschillende soorten dichtheden. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor modelbouw of ander hobby- en handwerk. Ook handig als ouderwets prikbord of decoratie. Je kunt ze eventueel voorzien van een laagje (milieuvriendelijke) verf.

Bouwmateriaal

Kurk is door zijn isolerende en vochtwerende eigenschappen perfect geschikt als bouwmateriaal. Het kan onder andere gebruikt worden voor vloeren, dakisolatie of tussen spouwmuren. Niet alleen houdt het de warmte tegen, ook is kurk geluidsdempend. Kurk heeft daarnaast een brandklasse B2, wat inhoudt dat het materiaal zeer brandwerend is.

Hobbykurk

Op Pinterest vind je volop inspiratie voor leuke dingen die je met kurk kunt maken. Kurk is met een scherp mes namelijk makkelijk te bewerken. Bewaar hiervoor die van wijnflessen of koop online gebruikte wijn- of champagne kurken. Er zijn ook andere kant-en-klare materialen van natuurkurk verkrijgbaar voor je hobby project. Zoals kurkstroken, korrels of kurkballetjes.

Interieur

Kurk in je interieur is terug van weggeweest. Kurk is trendy en geeft een mooie natuurlijke uitstraling. Zo heb je kurken meubilair zoals bijzettafels en krukjes. Maar ook woonaccessoires zoals placemats, onderzetters, fotolijstjes en zelfs ijsemmers of speelgoed van kurk!

Yogablokken

Yogablokken van kurk zijn duurzaam en stevig waardoor het een goede ondersteuning biedt voor verschillende vormen van Yoga. Een kurkblok is veel sterker dan een schuimblok. Daarbij gemaakt van natuurlijk materiaal, wat voor veel yogi’s van waarde is. Doordat het blok niet inzakt, is deze ook goed te gebruiken om bijvoorbeeld de halve lotushouding te vergemakkelijken.

Mode

Kurk is inmiddels ook ontdekt in de fashion industrie, waar steeds meer gezocht wordt naar eerlijke productie mogelijkheden. Kurktextiel wordt ook wel kurkleer genoemd en is een verantwoord alternatief voor traditionele dierenhuiden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van riemen, sieraden, portemonnees en tassen. Daarnaast is kurkfineer erg geschikt om kleding mee te maken wanneer het wordt gemengd met katoen.

Wist je dat kurk ook gebruikt wordt voor niet alledaagse producten zoals voor muziekinstrumenten en zelfs in de ruimtevaart?

Waarom draagt kurk bij aan een betere wereld?

Kurk is volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, recycleerbaar en zonder giftige afvalstoffen te produceren. Daarbij is kurk een hernieuwbare bron. De eik waar het kurk vanaf wordt gehaald, hoeft namelijk niet gekapt te worden; de bast groeit vanzelf weer aan. Zo kan een kurkeik tientallen jaren lang grondstof leveren voor kurkisolatie en producten van kurk. Een kurkeik kan met gemak 200 jaar oud worden! Kurkbossen vormen een uniek ecosysteem, produceren zuurstof en absorberen ook nog eens CO2.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *