Zonder bijen zitten wij zonder voedsel – doe met ons mee! We love beeing!

Bijen van de wereld

Bijen zijn belangrijk! Ze maken niet alleen honing aan maar bijen zorgen middels bestuiving er óók voor dat het grootste deel van ons voedsel überhaupt onze winkelschappen kan vullen.

Door met name het gebruik van pesti- en herbaciden als glyfosaat en de zogenaamde neonicotinoïden, dreigt de enorme bijensterfte wereldwijd permanent te worden. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer initiatieven in Nederland om de bijen te steunen en de populatie aan te laten groeien. Van de aan-huis moestuinende particulier tot en met bedrijven en gemeenten die platte daken en akkerranden voorzien van bijenkasten en -hotels.

Hoe meer bloemen, planten en bomen waar door bijen op gevlogen kan worden, hoe meer de benodigde biodiversiteit ontstaat. Bloeiende bermen langs (snel)wegen en landerijen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, het vormt ook een onmisbare schakel in het leven van veel insecten. Het maaibeleid van (lokale) overheden zal daar op aangepast moeten worden.

Zó help je mee
De bijen hebben veel behoefte aan voedsel in de vorm van nectar (honing) en stuifmeel (eiwitten). Zo komen ze de onstuimige Nederlandse winters door. Zaai daarom biologische zaden zoals het zogenaamde Tübingermengsel. Dat zijn bloemen die, verdeeld over het bijenseizoen, verschillende bloeimomenten hebben en bij-vriendelijk zijn. Hoe meer honing de bijen kunnen opslaan voor de winter des te minder de imker hoeft bij te voeren.

Een no-brainer: gebruik geen pesticiden, geen neonicotinoïden, geen Roundup, niets van dat al.

Geef je op als ‘natuurlijke’ imker, daar is echt een tekort aan. Stichting I Love Beeing geeft gerichte imkercursussen om het percentage van 5% te brengen naar 30%. Geef je op voor die cursus als je meer wilt weten over de bijen en het imkeren zodat je kunt meehelpen aan het terugdringen van de bijensterfte.
Je ontvangt daarvoor een lezerskorting van 5%!

En zo doe je mee als bedrijf
Misschien heb je er zelf geen ruimte of tijd voor, maar veel bedrijven steunen I Love Beeing en daarmee de bijen. Zij sponsoren een bijenkast door ruimte op hun dak of in hun bedrijfstuin af te staan. De experts van I Love Beeing verzorgen dan, als deel van het totale sponsorpakket, de plaatsing van de bijenkast, het onderhoud van die kast(en). Één van de imkers verzorgt dan ook het bijenvolk.

Voor meer informatie; info@ilovebeeing.nl


Foto: I Love Beeing; “Plaatsen van 3 ILB bijenkasten op het duurzame kantoor- en fabrieksgebouw van ITM Group te Kampen”

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte. Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *