Zonnepanelen van SolarSedum


SolarSedum heeft de droom om de stedelijke daken gezond en energiek te maken.

Op het dak ligt een geweldige potentie om de natuur terug te brengen in de stad en tevens de eigen energie op te wekken. Het dakoppervlak, dat nu vaak ongebruikt ligt te zinderen in de zon, kan een geweldige energiebron vormen waar optimaal gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bronnen en materialen. Door te blijven innoveren wil SolarSedum de komende jaren het daklandschap verder verfraaien en verduurzamen. Het dak moet gebruikt gaan worden; voor dieren, planten en energie. Op naar de zelfvoorzienendheid.

SolarSedum

Integratie zonnepanelen en groen (solar sedum)

‘Zonnepanelen leveren minder stroom als ze in de zon staan’

Dat klinkt tegenstrijdig. Toch is het zo dat het rendement sterk daalt als de panelen in de warmere zomer bestraald worden met de vaak hete zomerzon. Zonnepanelen functioneren het beste bij temperaturen rond 25° Celsius. Iedere graad dat het paneel warmer wordt gaat het rendement met ca 0,5% omlaag. Op het dak is het in de zomer al gauw 80 – 90° Celsius! Dat is 55° warmer dan ideaal!

De warmte van de zonnestraling zorgt voor een warm dak en voor een hogere temperatuur in de panelen waardoor er weerstand optreedt in de panelen, waar juist de stroom snel moet lopen. Groen als kleur absorbeert minder warmte dan de meeste kleuren dakbedekking. Solar SedumGroen verkoelt. Dat komt door de verdamping van vocht dat in het groen zit. Voor de verdamping is namelijk veel energie nodig en die wordt in de vorm van warmte uit de omgeving getrokken. Dat zelfde is de rede dat wij zweten om af te koelen, het zweet is niet koud, het verdampen is koud. Alcohol op je huid verdampt heel snel, daarom voelt het koud. Groen verkoelt op die manier de omgeving en daarmee de panelen. De temepratur daalt weer richting de omgevingstemperatuur (25 of daar in de buurt) en de panelen leveren meer stroom. De panelen worden ook minder snel oud. De jaarlijkse temperatuur varieert niet meer van -15° tot +85°, maar van -10° tot 40° (dat is de helft!). Alles veroudert sneller bij extreme temperaturen.

SolarSedum

In de grafiek hiernaast laat de groene lijn duidelijk zien dat de temperatuur van het paneel nagenoeg gelijk is aan de omgevingstemperatuur. Terwijl op een ‘zwart’ traditioneel dak de temperaturen sterk oplopen, zie de grijze en zwarte lijnen. Vochtig groen verkoelt nog beter. Groen absorbeert vocht en verdampt dat langzaam onder uw panelen. Voor die verdamping is veel energie nodig en die wordt in de vorm van warmte uit de omgeving getrokken waardoor het koeler wordt.

SolarSedum

Nu is het moment

Als het dak toch onderhouden moet gaan worden of aan vervanging toe is, kies dan voor een rigoureuze aanpak. Leen desnoods geld van de Gemeente tegen zeer lage rente van 2,61% en vervang uw oude teerdak voor een geïsoleerd dak met zonnepanelen. Leg daar een verkoeldend groendak bij, en de temperatuur van de zonnepanelen en de woning eronder gaan dermate ver dalen, dat het op een hete zomerdag lekker koel blijft binnen. De zonnepanelen presteren (uit onderzoek gebleken) 6-15% meer stroom en de bijen hebben weer genoeg te eten en te bestuiven. Want als zij daarmee stoppen, zijn wij te laat. "Dan sterft de mens binnen 4 jaar ook uit!" (Einstein)

Groen DOEN!

SolarSedum

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *