Be by Bèta lanceert meest circulaire werkstoel ooit: Be Hybrid

Be by Bèta lanceert meest circulaire werkstoel ooit Be Hybrid

Écht tijdloos design dankzij oneindige levenscyclus, duurzaam ontwerp dat goed zit

Breda, 23 april 2024. Nederlandse stoelenproducent Be by Bèta lanceert de Be Hybrid, de meest duurzame en circulaire werkstoel ooit. De stoel bestaat uit duurzame, recyclebare materialen en is zo ontworpen dat alle onderdelen gemakkelijk vervangbaar zijn. De Be Hybrid is geschikt voor multi-user omgevingen, zoals kantoren, leeromgevingen en ontmoetingsplekken. Het minimalistische design van meervoudig Red Dot Award winnend bureau npk design maakt dat de stoel tijdloos is en in vele omgevingen past. Door het gepatenteerde mechaniek heeft de werkstoel een hoog gebruiksgemak en hoeft alleen de hoogte handmatig ingesteld te worden, waardoor iedereen direct comfortabel zit.

Be by Bèta lanceert meest circulaire werkstoel ooit Be Hybrid
Beeld: Martin Goetheer – Be Hybrid werkstoel

Circulariteit als basis

Centraal in het ontwerp van de Be Hybrid staat circulariteit, dit wordt mede mogelijk gemaakt door de materialensamenstelling. De stoel is boven de gasveer volledig gemaakt van afval. De 100% gerecyclede kunststof materialen zijn afkomstig van gebruikte PET-flessen en het pure polyamide uit ongesorteerde reststromen van oude kunststoffen. Deze geüpcyclede polyamide is uniek, omdat het sterk genoeg is zonder de toevoeging van glasvezel. Hierdoor is het materiaal 100% recyclebaar.

In het ontwerpproces is er bovendien rekening mee gehouden dat de Be Hybrid zo lang mogelijk gebruikt kan worden. Het onderhoud is eenvoudig en alle onderdelen zijn gemakkelijk te vervangen of te repareren. Als de Be Hybrid uiteindelijk toch vervangen wordt, heeft Be by Bèta een retourprogramma waarbij de koper een gegarandeerde restwaarde van 35 euro ontvangt. Alle onderdelen worden hergebruikt of als laatste optie gerecycled naar PET of PA-korrels. Van deze korrels kan vervolgens, zonder toevoeging van nieuw materiaal, een nieuwe Be Hybrid worden gemaakt. Uit de onafhankelijk gemeten milieu-impact blijkt dat Be by Bèta met de Be Hybrid de meest circulaire en duurzame stoel op de markt heeft gezet. Uit de berekening van de milieukostenindicator (MKI) komt naar voren dat de impact van de Be Hybrid zo’n vier keer lager is dan een gemiddelde bureaustoel.

Duurzaam ergonomisch design

Naast circulair is de Be Hybrid een werkstoel die iedereen direct prettig laat zitten en gemakkelijk met één knop te bedienen is. Door het gepatenteerde mechaniek en de flexibiliteit van het materiaal hoeft enkel de hoogte handmatig te worden ingesteld. Het mechaniek zorgt ervoor dat het postuur van de gebruiker automatisch wordt omgezet in de juiste tegendruk van de rugleuning. Hierdoor ervaart iedereen in de stoel direct een aangename en evenredige steun.

In het ontwerp komen deze ergonomische aspecten samen met duurzaamheid en een tijdloos design. Jos Oberdorf, partner npk design: “Met de Be Hybrid willen wij samen met Be by Bèta laten zien dat duurzaamheid naast functioneel ook mooi kan zijn. Functionaliteit en circulariteit hebben vanaf het begin een cruciale rol gespeeld in het ontwerpproces. Alle onderdelen passen op naadloze wijze in elkaar en zijn gebruiksvriendelijk voor zowel de productie, het gebruik en het onderhoud.”

Gemaakt voor de werkomgeving van de toekomst

Er vindt een verandering plaats in de werkomgeving waarbij de persoonlijke werkplek steeds verder naar de achtergrond verdwijnt. Het kantoor wordt steeds meer een verzamelplaats waar medewerkers elkaar opzoeken om te overleggen of brainstormen, maar waar de behoefte ook blijft om voor een bepaalde tijd geconcentreerd te kunnen werken. Zijn design en mechaniek maakt de Be Hybrid een geschikte werkstoel voor deze nieuwe multi-user werkomgevingen, zoals vergaderruimtes, ontmoetingsplekken of leeromgevingen.

De Be Hybrid is een co-creatie van de Fair Furniture Group en npk design, in opdracht van Be by Bèta (onderdeel van de Fair Furniture Group).

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *