Biologisch thuisbezorgd, door beebox

beebox

Interview met Walter Halberstadt, directeur van beebox

De Groene Stoel - BEEBOXVoor onze rubriek De Groene Stoel ging ik in gesprek met Walter Halberstadt, directeur van beebox en derhalve leverancier van maaltijdboxen met biologische producten.

Hoe is het idee voor beebox ontstaan?
Op de Eemlandhoeve in Bunschoten! Om de verbinding tussen de consument en de producent weer duurzaam tot stand te brengen. Beebox heeft het mogelijk gemaakt dat de producent een eerlijke prijs krijgt en dat de consument een betaalbaar biologisch product in huis heeft. De producent kan weer meer investeren in een beter en divers product en de consument ervaart weer hoe écht eten smaakt en weet waar zijn eten vandaan komt.

Waarin onderscheid beebox zich van andere maaltijdaanbieders?
Naast het feit dat ook beebox de inkoop en aan huisbezorging van drie complete maaltijden met bijbehorende recepten verzorgt, wordt de klant in essentie meegenomen op weg naar een groen en gezond eetpatroon. Beebox kiest nadrukkelijk voor biologisch en het Nederlandse product, garandeert een eerlijke prijs voor de boeren en telers en is in staat om tegen een scherpe prijs biologisch thuis te bezorgen. Dit doen wij onder andere met lokale ondernemers, die de verbindende schakel zijn tussen de burger en de boer. Beebox is een sociale onderneming, hetgeen onderstreept wordt door de B Corp certificering (zeg maar het fair trade keurmerk voor bedrijven). Wij gaan niet naar de beurs, maar zijn wel goed voor een ieders beurs.

beebox

Walter Halberstadt, directeur beebox

Hoe stellen jullie de boxen samen?
Alle boxen worden samengesteld op basis van het beschikbare biologische seizoenaanbod, dat steeds rijker wordt. Beebox kijkt daarbij goed naar de voedingswaarden in de maaltijden. Iedere week is het weer een genot om het beste dat de Nederlandse biologische boeren te bieden hebben te verzamelen, de lekkerste en gezondste recepten te maken en onze klanten oprecht te verrassen met heerlijke smaakcombinaties en bijzondere producten.

Bevat de box ook recepten?
Beebox stelt op haar online platform (géén dure receptenboekjes) wekelijks de recepten ter beschikking. Beebox inspireert daarbij met ‘local sourcing, global cooking’. Bij ieder product wordt een bewaaradvies gegeven en speciale ‘no waste’ tips helpen verder om voedselverspilling tegen te gaan, indien klanten overschot hebben. Voorts geeft beebox duidelijk aan welke ingrediënten je als klant standaard in je keukenkastje moet hebben om verder mee te bereiden.

Halen jullie de spullen bij de boer of via andere kanalen?
Beebox koopt rechtstreeks in bij biologische boeren en telers in Nederland. Hierdoor garandeert beebox de kortste aanvoerlijnen en maximale versheid. Daarnaast hebben wij direct zicht op het aanbod en maken we speciale teeltafspraken maken door de seizoenen heen. Kortom, bij beebox komt het inderdaad zo van het land op je bord. En niet voorgesneden met onnodig verlies aan vitamines, maar precies zoals de natuur het heeft bedoeld.

Beeboxers zijn bezorgers van de boxen; hoe word je beebox-ondernemer?
De kern van beebox is onze franchiseformule. Als beebox-ondernemer ben je verantwoordelijk voor lokale marketing & sales, loyaliteit en service en de bezorging aan huis. Succesvolle ondernemers sturen daarnaast een eigen netwerk van bezorgers aan. Iedere ondernemer heeft een eigen rayon met een specifiek postcodegebied. Op dit moment dekken wij 45% van Nederland af met onze ondernemers. Voor de overige delen van Nederland (waar we overigens wel leveren met onze distributiepartner Vers & Fijn) zoeken wij gestaag door.

Indien je het verschil wil helpen maken in de voedselketen én ondernemersbloed hebt, kan je je motivatie sturen naar ondernemen@beebox.nl.

Zijn alle ingrediënten biologisch?
Beebox heeft als enige maaltijdbox een EKO-certificering en dit betekent dat drie van de vier versgroepen rond 100% biologisch moeten zijn en dat 90% biologisch gegarandeerd is. In de praktijk heeft beebox circa 95% biologische producten in de boxen. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld vis en wild, die niet biologisch te verkrijgen zijn. Beebox garandeert dat de producten op verantwoorde wijze geproduceerd zijn.

beebox

Frank de Koning, beebox-boer 

Naast dat het lekker moet zijn, is gezondheid steeds meer een issue; hoe gaan jullie daar mee om?
In de basis helpt beebox je met iedere box enorm op weg naar een groen en gezond eetpatroon. Iedere box heeft in zeer ruime mate groenten en er is geen sprake van onnodige toevoegingen. De keuze voor biologisch betekent voorts dat we werken met onbespoten groenten en fruit. Het vlees is duurzaam geproduceerd met respect voor het dierenwelzijn. Indien er vis in onze boxen zit dan voldoet dit ook aan specifieke duurzaamheidseisen. Daarnaast herkennen wij de behoefte van klanten die een specifiek eetpatroon nastreven dan wel moeten volgen. Zo bieden wij een koolhydraatarme maaltijdbox aan, staat een volwaardige vegetarische maaltijdbox op de rol en wordt gekeken naar andere specifieke leefstijl-boxen.

Wat zijn de voordelen van een coöperatie?
In essentie is beebox een keteninterventie waarin de boeren (producenten) en burgers (consumenten) het weer voor het zeggen hebben. Om dit maatschappelijke draagvlak te bestendigen is gekozen voor een coöperatieve vorm. Boeren, burgers en business partners vormen samen het bestuur. Sinds 2014 is daar de afdeling banken bijgekomen en heeft beebox middels het social impact fund van de ABN AMRO een mooie duurzame partner erbij, die ook met name kijkt naar de maatschappelijke impact. Zo is een initiatief ontstaan dat goed geworteld is in de maatschappij en aansluit bij de groeiende behoefte aan een eerlijk en transparant product.

Waarom zou ik nu een abonnement moeten nemen op beebox?
Beebox helpt je op weg naar een groen en gezond eetpatroon. Wekelijks ontvang je de ingrediënten voor drie complete maaltijden met bijbehorende recepten in onze vertrouwde en duurzame oranje krat. Bestellen kan eenvoudig online via www.beebox.nl en op onze website kan je ook je lokale aanspreekpunt terugvinden en eventueel benaderen voor specifieke vragen. Bijvoorbeeld ten aanzien van het bezorgen. Met een beebox-abonnement doe je feitelijk iets goed voor jezelf én voor de maatschappij. Dit omdat je de Nederlandse boer steunt én een stukje lokale werkgelegenheid mogelijk maakt. Een echte win, win, win!

www.beebox.nl

 

beebox

Marjolein, beebox-kok

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *