De Betere Wereld: met ActionAid

Interview met Anika van den Bergh

Anika van den Bergh is Hoofd Fondsenwerving bij ActionAid, een internationale ontwikkelingsorganisatie die zichP1110664 inzet voor een rechtvaardige wereld zonder armoede.

Wat is ActionAid?
ActionAid is een internationale ontwikkelingsorganisatie, die zich in meer dan 40 landen inzet tegen armoede en ongelijkheid. We werken op verschillende thema’s met daaronder tal van mooie projecten en campagnes.

Waar komt ActionAid vandaan?
ActionAid is in Engeland in 1972 opgericht. In Nederland heeft ActionAid een andere oorsprong: we komen voort uit de Anti Apartheidsbeweging, later voortgegaan in het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika. Het leuke is dat ik vaak met onze oude achterban spreek. Ze vertellen dan zelf nog actie gevoerd te hebben tegen de ongelijke behandeling van zwarte mensen in Zuid-Afrika. Dit gedachtegoed staat nog steeds overeind: gelijke rechten en kansen voor iedereen, of dat nu is tussen blank en zwart, arm en rijk of man en vrouw.

Hoe werkt ActionAid?
We willen niet het symptoom maar de kern van het probleem aanpakken en misstanden samen met de plaatselijke bevolking oplossen. Dus in plaats van die school zelf te bouwen, zoeken we samen met de lokale bevolking uit wie nou eigenlijk verantwoordelijk is voor die school. Vaak blijkt dat de lokale overheid te weinig geld heeft om leraren te betalen, omdat ze te weinig belastinggeld ontvangen van buitenlandse investeerders. Dan gaan we dus dáár iets aan doen.

Wat vind je het leukste aan je werk bij ActionAid?
Mijn collega’s. We hebben een ontzettend leuk team met een enorme inzet. Ik heb regelmatig contact met collega’s in het buitenland: uit Rwanda, Malawi, Oeganda. Soms best grappig om te merken hoe culturen kunnen verschillen. Ik heb echt geleerd om mijn e-mails iets minder to-the-point te maken en eerst te vragen naar het weer/familieleden/etc. Leuk, want zo leer je elkaar van een hele andere kant kennen.

Heb je de projecten van ActionAid ook zelf bezocht?
Ja. Toen ik twee jaar bij ActionAid werkte wilde ik ons werk heel graag ‘met eigen ogen’ zien. Toen ben ik op eigen gelegenheid o.a. naar Zambia geweest waar ik een afgelegen mijnbouwgebied heb bezocht waar ActionAid werkt. Ik heb de bewoners geïnterviewd over hun leven bij de kopermijn, de vervuiling van het water en de huizen waarin ze leefden. Dat kwam wel binnen. Maar ik heb ook veel mooie initiatieven gezien, zoals een vrouwengroep die met steun van ActionAid een eigen onderneming kon starten. En de gastvrijheid. Dat is me echt bijgebleven. Hoe arm mensen ook waren, ik werd overal binnen gevraagd om te blijven eten.

P1050888IMG_0141

Wat vind jij het grootste succes van ActionAid?
ActionAid stond aan de basis van de ‘Reflect Approach’: een speciale vorm van volwassenenonderwijs. In deze aanpak worden mensen samengebracht in een groep, waar ze leren lezen en schrijven en bijvoorbeeld samen een bedrijf kunnen opzetten. De ‘Reflect Aproach’ is heel succesvol en wereldwijd door allerlei organisaties overgenomen. Inmiddels hebben 5 miljoen volwassenen wereldwijd dankzij deze methode leren lezen en schrijven.

Hoe ziet de toekomst er voor ActionAid uit?
ActionAid is in Nederland nog behoorlijk onbekend. Ik hoop dat we op korte termijn heel veel mensen in Nederland enthousiast zullen maken voor ons werk. Ons doel is natuurlijk om zoveel mogelijk mensen in ontwikkelingslanden te helpen een beter leven op te bouwen.

Lees ook:
> FairWater= 100% Social Enterprise de doeltreffende hulp organisatie

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *