De Bleeslat: oogt natuurlijk, is natuurlijk

Eeuwenoude wilgenvlechterstraditie in eigentijdse objecten

Een lemen schutting of een levende afscheiding, robuuste houten tuinmeubels, tuinhuisjes en hutten, al of niet met sedumdak: De Bleeslat Wilgenvlechters transformeren uw tuin in een heus natuurgebied, waarbij uw eigen fantasie leidend is voor het ontwerp.

Door Nanny Schutte

Wilgenvlechtwerk, typisch Nederlands en al eeuwenoud, vormt het uitgangspunt voor De Bleeslat. Wilgen en andere natuurlijke materialen als kastanjehout en leem worden verwerkt in schuttingen, hekwerken, poorten en veranda’s, ja zelfs in speeltoestellen en buitenkeukens! Aangezien eigenlijk alle denkbare vormen mogelijk zijn, helpt u de natuur als het ware een handje in het creëren van een verhoging, kijkgaten, of een bochtje. En op den duur wordt alles probleemloos door de natuur teruggenomen.

Bleeslat

Bouw met de seizoenen mee
Wilgentenen groeien uitstekend in natte moeras- en riviergebieden. De wilgentenen voor De Bleeslat worden vanaf eind november tussen Utrecht en het Land van Altena gesneden. Dit is de start van het vlechtseizoen, dat tot eind juli loopt. Daarná worden de tenen te droog om nog mooi vlechtwerk te kunnen garanderen. Een wilgenscherm wordt ter plekke gevlochten. Daarvoor worden palen van tamme kastanje in de grond geslagen, op elke halve meter één. Doordat het scherm de wind breekt, wordt een zeer aangenaam klimaat gecreëerd. Klimplanten ertegenaan zijn een lust voor het oog en houden het scherm goed in vorm. Het scherm kan ook dienen als basis voor een lemen schutting. Of kies voor een lévende haag, die jaarlijks moet worden teruggesnoeid.

Naar buiten!
De Bleeslat maakt ook houten poorten in uiteenlopende vormen, die soms aan een puzzel doen denken. Luxe uitziende poorten met prachtig beslag of met spannende of juist grappige kijkgaten behoren tot de mogelijkheden, evenals hekwerken van verantwoord geoogst kastanjehout, die bovendien de basis kunnen zijn voor pergola of afdak. De zeer lange levensduur maakt het de ideale vervanger voor hardhout of geïmpregneerd hout.

Het blijft niet bij afscheidingen. De Bleeslat levert diverse buitenverblijven; de tuinhuisjes, veranda’s en buitenkeukens met gras- of sedumdaken, lemen wanden en prachtige ramen en deuren zijn om in te wónen, zo mooi! Ook maakt De Bleeslat robuuste houten meubels, keurig recht of juist natuurlijk scheef. Ze geven een warme uitstraling en kunnen zowel binnen als buiten worden gebruikt. Accessoires als wandlampen en waterschalen maken het af. Voor kinderen bouwt De Bleeslat stoer ogende hutten en speeltoestellen als schommels, klimrekken, draaimolens en knikkerbanen.

De Bleeslat Wilgenvlechters
De Bleeslat Wilgenvlechters is een professioneel bedrijf voor al het vlechtwerk van wilgen en andere natuurlijke materialen, gevestigd in Warmenhuizen, vlakbij Alkmaar. Elke zaterdagmorgen is de werkplaats overigens open voor publiek.
Ook bij Fattura Garden in Schoorl zijn meerdere bouwwerken van De Bleeslat te bezichtigen.
Kijk op www.bleeslat.nl of neem contact op met Eric Griek, tel. 06 2277 5885.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *