De nieuwe CSRD-richtlijn: wat is het en wat moeten bedrijven ermee?

De nieuwe CSRD-richtlijn wat is het en wat moeten bedrijven ermee

In april 2021 heeft de Europese Commissie een nieuwe richtlijn aangenomen die voor grote en beursgenoteerde bedrijven van belang is: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Het doel van deze nieuwe richtlijn van de EU is onder andere om bedrijven én investeerders meer naar duurzame investeringen toe te bewegen. Op deze manier wil de Europese Commissie duurzame en inclusieve groei proberen te bewerkstelligen in het bedrijfsleven. Een goede zaak natuurlijk, maar voor bedrijven vormt het een nieuwe uitdaging. We vertellen meer over CSRD en de gevolgen hiervan.

Gevolgen invoering CSRD

Het was al zo dat grote organisaties van openbaar belang en beursgenoteerde ondernemingen in de Europese Unie verplicht waren om niet-financiële informatie op te nemen in hun bestuursverslag. Onder die niet-financiële informatie valt ook een verslaglegging van de duurzame investeringen en activiteiten van het bedrijf.

Het gevolg van de invoering van de CSRD is dat nu ook alle kleine en middelgrote beursgenoteerde én grote ondernemingen deze verslaggeving moeten gaan toepassen. Dit wordt daarmee een nieuwe bindende EU-standaard voor duurzaamheidsverslaggeving. Grote ondernemingen zijn vanaf boekjaar 2025 verplicht om over duurzaamheid te gaan rapporteren. Andere beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers moeten dit al vanaf boekjaar 2024 gaan doen.

Hulp bij voorbereiden CSRD-rapportage

Dit alles betekent dat bedrijven nu in actie moeten komen om zich hierop voor te bereiden, zodat de CSRD nageleefd kan worden. Niet elk bedrijf heeft echter de tijd of de expertise in huis om zich te richten op het in orde maken van deze zaken. Om stress te voorkomen en hoge kosten op het laatste moment te voorkomen, is het desalniettemin raadzaam voor bedrijven om nu al aan de slag te gaan met CSRD.

Vroegtijdige invoering kan voorkomen dat je als bedrijf risico’s loopt bij de overgang naar de CSRD, maar ook naar eventuele andere toekomstige milieuvoorschriften. Omdat CSRD-rapportage een hele klus kan zijn, kun je je hierin laten bijstaan door een in CSRD gespecialiseerd bedrijf. Een bedrijf met CSRD expertise kan ondersteunen in het opzetten van een monitoring-, openbaarmakings- en rapportagekader. Dit uiteraard in samenwerking met jouw bedrijf, zodat alles duidelijk en passend is.

Op zoek naar hulp bij CSRD-rapportage? Hét bedrijf om jou en andere bedrijven bij te staan bij het opzetten van je CSRD-rapportage, is Hedgehog Company. Dit bedrijf is gespecialiseerd in duurzaamheid voor onder andere bedrijven en organisaties. Meer weten? Neem een kijkje op https://hhc.earth/.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.