Dit is het kostenplaatje van factoring

Dit is het kostenplaatje van factoring

Wil je jouw debiteurenbeheer overlaten aan een ander? Een factoring bedrijf kan je hierbij helpen. Terwijl jij de werkzaamheden binnen het bedrijf uitvoert, zorgen zij ervoor dat de facturen betaald worden binnen de aangegeven betaaltermijn. Voor het uitbesteden van deze dienst moet je natuurlijk wel de nodige kosten betalen. Maar waar moet je ongeveer rekening mee houden? In dit artikel leggen we het je uit.

Enkele factoren voor het kostenplaatje

Allereerst is het goed om te weten dat de kosten van factoring verschillen per factoring bedrijf. Dat is natuurlijk logisch en dat geldt voor bijna elke dienst en elk product.

Wanneer je een factuur overdraagt aan het factoring bedrijf, dan worden de kosten berekend als een percentage over het totale factuurbedrag. Logischerwijs ben je voor een grote factuur dus meer geld kwijt dan voor een kleine factuur. Maar dat is in absolute zin. In relatieve zin, dus in procenten, zijn de kosten voor een grote factuur vaak lager dan voor een kleine factuur. Dit is omdat een factoring bedrijf liever in één keer een grote factuur afhandelt, dan heel vaak een heleboel kleine facturen.

Kosten op basis van jouw onderneming

Nu je weet dat de kosten van factoring als een percentage over het factuurbedrag worden berekend, vraag je je natuurlijk af hoe hoog dat percentage dan is. Op die vraag is lastig een eenduidig antwoord te geven. Dit percentage hangt namelijk van een aantal factoren af. Wat deze factoren precies zijn, is voor elk factoring bedrijf anders. Wel is met zekerheid te zeggen dat je een lager percentage aan kosten zult betalen als je maandelijks veel facturen verkoopt aan het factoring bedrijf.

Als jouw klanten elke maand netjes op tijd betalen, dan zal het factoring bedrijf waarschijnlijk ook openstaan voor een lager tarief. Het factoring bedrijf loopt dan namelijk minder risico op wanbetaling. Heb je een aantal lastige klanten, dan zul je waarschijnlijk hogere kosten krijgen voor het verkopen van je facturen. Het factoring bedrijf wil dan uiteraard gecompenseerd worden voor het debiteurenbeheer dat ze uitvoeren en het risico dat zij lopen.

Ga voor de voordelen van factoring

Al met al vallen de kosten van factoring vaak in het niets met de voordelen die deze dienst je bedrijf biedt. Factoringbedrijven betalen vaak al binnen 24 uur je facturen uit, waardoor je direct financiële middelen beschikbaar hebt om te investeren in nieuwe projecten. Als je veel winstgevende projecten beschikbaar hebt, dan kan factoring de groei van je bedrijf dus een enorme boost geven door de verbetering in je cashflow. Bovendien ervaren ondernemers het debiteurenbeheer vaak als een last die ze liever kwijt dan rijk zijn. Door dit uit te besteden, krijg je meer rust in je hoofd en kun je je weer volledig storten op dat wat je leuk vindt: het uitbouwen van je onderneming.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *