Dit is waarom vertical farming de toekomst is

Dit is waarom vertical farming de toekomst is

Vertical farming is een bekend begrip onder de kenners. Toch zijn er ook nog genoeg mensen die hier nog nooit van gehoord hebben. We zijn op de hoogte van het gebruik van kassen om gewassen te laten groeien en zelfs het gebruik van een klimaatcomputer is duidelijk. Maar wat is vertical farming? En waarom geloven veel experts dat dit de toekomst van de tuinbouw zal zijn?

Ondernemers in de tuinbouw zijn op de hoogte van de problemen die nu spelen. Er heerst veel onrust. Er moet dan ook echt iets gaan veranderen. Het milieu raakt uitgeput, de bevolking neemt toe en daardoor zijn er andere manieren nodig om iedereen van voedsel te kunnen voorzien. In andere woorden: we zijn op zoek naar een geheel nieuwe en duurzame manier van telen. Experts geloven dat vertical farming de oplossing zal bieden.  

Wat is vertical farming?

Vertical farming is een geheel nieuwe teeltmethode. Speciaal ontwikkeld om de druk op het milieu te verminderen en meer gewassen te kunnen produceren. Dit moet ook nog eens het hele jaar kunnen gebeuren om in de groeiende vraag te voorzien. Hierbij wordt ‘verticaal geoogst’. Dit gebeurt op gestapelde kweekplanken in een gesloten faciliteit. Alles wordt dus binnen geproduceerd. Nodig om de klimaatomstandigheden met behulp van een klimaatcomputer te kunnen controleren. Hierdoor weet men precies wat er nodig is om de gewassen te laten groeien. Er kan dus effectiever te werk worden gegaan.

Door van vertical farming gebruik te maken, ontstaat er veel meer ruimte voor echte groei. Daarnaast kunnen tuinbouwbedrijven hiermee winstgevender worden.

Voordelen van vertical farming

Maar waarom stappen steeds meer tuinbouwbedrijven over op vertical farming? Wat voor voordelen biedt het nog meer? Zijn de kassen van nu echt niet voldoende?

Het allergrootste voordeel van deze teeltmethode is dat er meer geproduceerd kan worden op dezelfde hoeveelheid vierkante meters. De ruimte wordt dus veel efficiënter ingedeeld. Hierdoor kunnen bedrijven de groeiende vraag beantwoorden, zonder dat ze van locatie moeten wisselen. Daarnaast kan de opbrengst ook het gehele jaar blijven bestaan. Dankzij de technologische snufjes is het mogelijk om met precisie te voorspellen hoe de oogst zal zijn en kan deze vrijwel nooit meer mislukken. Dit betekent dat er veel meer winst gemaakt kan worden.

Daarnaast leven we in een samenleving waar duurzaamheid een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Steeds vaker worden consumenten beïnvloed door de duurzaamheid van een product. We dragen graag ons steentje bij aan het milieu om de wereld te beteren. Ook voor de toekomstige generaties. Zeker nu er steeds meer milieuproblemen ontstaan. Daarnaast probeert het kabinet bedrijven ook zo ver te krijgen om te verduurzamen. Dit zal uiteindelijk zelfs min of meer een verplichting worden.

De tuinbouw was lang een vervuilende industrie. Met behulp van vertical farming kan de impact op het milieu kleiner worden. Doordat het gewas binnen wordt geteeld zijn pesticiden namelijk niet meer nodig. Daardoor zal grondwater niet meer verontreinigd worden. Daarnaast liggen deze locaties veel dichter bij de directe markt. Er is dus ook minder transport nodig om de gewassen te vervoeren. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *