Duurzame voedselproducent Spireaux gaat ondervoeding te lijf

spireaux

Winnaar van ASN Bank Wereldprijs in categorie 'Eerlijke handel, mode en voeding'

Spireaux ontwikkelde een bioreactor waardoor het duurzame voedselingrediënt spirulina lokaal kan worden geproduceerd. De zoutwateralg zit vol eiwitten, omega vetzuren, vitamines en mineralen. Het versterkt hierdoor het immuunsysteem en bevordert de ontwikkeling van de hersenen. Daarmee gaat het project ondervoeding in Nederland, bijvoorbeeld bij ouderen, en in het buitenland te lijf. 

Spireaux is daarmee een van de winnaars van de achtste ASN Bank Wereldprijs in de categorie “Eerlijke handel, mode en voeding”. De overige winnaars zijn Legbank, Tra-Digitale Hybride, In the loop en Sustainer Homes. E-trailer won dit jaar de publieksprijs van 5.000 euro. Zij kregen de meeste stemmen van het publiek op de website www.voordewereldvanmorgen.nl.

Dat maakte de jury van de Wereldprijs op 19 november 2015 in LE:EN in Utrecht bekend. De winnaars krijgen een bedrag variërend van 5.000 tot 10.000 euro en begeleiding om hun project succesvol door te ontwikkelen.

Dwarse initiatiefnemers
Met de ASN Bank Wereldprijs stimuleert de bank innovatieve, sociale ondernemers met slimme projecten voor een betere wereld. Zij kunnen deelnemen met een project dat ondernemend, innovatief en creatief is, en een grote impact heeft op de samenleving. Ook moet het project passen in een van de vijf duurzame thema’s van de ASN Bank.

Volgens juryvoorzitter Ynzo van Zanten laten de deelnemers van de Wereldprijs 2015 zien dat elk maatschappelijk probleem is op te lossen. “Dit jaar was er een enorm breed veld aan aansprekende inzendingen. Het hoge niveau laat zien dat er in Nederland een groeiende onderstroom is van ideeën met impact. Door anders te kijken naar problemen in onze omgeving dragen de deelnemers bij aan een samenleving die voor iedereen een beetje beter wordt.”

spireaux


Vijf winnaars

De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2015 zijn:
Thema: Zorg en Welzijn
Legbank – brengt comfortabele prothesekokers naar kwetsbare mensen die een onderbeen missen in een laag-inkomensland. Met een nieuwe techniek zorgen ze ervoor dat het maken van protheses eenvoudiger én betaalbaarder wordt.

Thema: Veiligheid en Sociale Cohesie
Tra-Digitale Hybride – een bouwsysteem dat nieuwe technologie gebruikt om veilige woningen te realiseren in sloppenwijken die door de bewoners zelf worden gemaakt.

Thema: Eerlijke handel, mode en voeding
Spireaux – kweekt verse spirulina in innovatieve photo-bioreactoren. Spirulina is een supergezonde en duurzame voedingsbron.

Thema: Kinderrechten en Onderwijs
In the loop – spel waarmee het leuk en spannend wordt om onze complexe ecosystemen te begrijpen en creëert zo aandacht voor het belang van een circulaire economie.

Thema: Duurzame energie, natuur en milieu
Sustainer Homes- recyclet zeecontainers tot ’s werelds eerste volledig zelfvoorzienende, duurzame en mobiele containerwoningen. De containers hebben geen aansluiting nodig en zijn daarom makkelijk verplaatsbaar.

Publieksprijs
E-trailer – zorgt ervoor dat caravans elektrisch worden aangedreven en daardoor door iedere auto getrokken kunnen worden, ook door de moderne en energiezuinige auto’s.

De weg naar de finale
In 2015 waren er 240 inschrijvingen, een record in de geschiedenis van de ASN Bank Wereldprijs. Na een eerste selectie bleven daar 50 van over. De jury, bestaande uit ondernemers en specialisten op het gebied van de verschillende duurzame thema’s, selecteerde vervolgens in verschillende rondes per thema de uiteindelijk 2 beste projecten. Zij hoorden in Utrecht of zij tot de winnaars behoorden. De selectie werd gemaakt op basis van businessplannen, pitches, presentaties en persoonlijke gesprekken. Van 9 tot 19 november kon het publiek stemmen op hun favoriete project. Dat deden uiteindelijk meer dan 1300 mensen.

Over de ASN Bank en Voor De Wereld Van Morgen
Sinds 1960 streeft de ASN Bank naar  een rechtvaardige, duurzame samenleving. Bij al haar activiteiten houdt zij rekening met het klimaat en de natuur, kwetsbare bevolkingsgroepen en de behoeften van toekomstige generaties. De ASN Bank steunt ook de groeiende groep mensen die een bijdrage leveren aan de duurzaamheid van de samenleving. Voor hen is de community Voor de Wereld van Morgen gestart. Want samen kunnen mensen van een duurzaam idee een succes maken.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *