Een levende landbouw-cultuur

gaos

Biologisch-dynamisch boerenbedrijf GAOS is een fantastische plek!

Het boerenberoep is voor velen een zwaar en soms eenzaam vak met veel lichamelijke arbeid. Toch ogen Jos Jeuken en Ellen Krul van het biodynamische bedrijf GAOS in Swifterbant in Oostelijk Flevoland heel energiek. En beiden hebben ze pretoogjes. Al wandelend en pratend val je bij GAOS (Geduldig, Aandachtig, Onbekommerd, Samenwerken) van de ene verbazing in de andere. Dit is een fantastische, levende plek waar van alles te beleven is, een levende landbouwcultuur.

Als je door de vlakke polder aan komt rijden, is het lastig om een hoog verwachtingspatroon te hebben van een rondleiding. Het begint met het zicht op buitenlopende kippen. Die had ik nog nooit gezien in deze polders. De hennen lopen omringd door een paar aandachtige hanen naast een vrolijk beschilderde mobiele kippenunit met de naam ‘Chicks on the Move’. Ellen zorgt voor de kippen en ziet in de mobiele kippenrun vele voordelen voor de kip -met telkens fris gras en insecten- en voor de bodemvruchtbaarheid – door een gelijkmatige bemesting.

Landbouw & Kunst
Het hele bedrijf is een combinatie van kunst en landbouw ofwel landschapskunst. Jos vertelt: ”Ik kom van oorsprong uit Limburg en ik hield ervan om wat rond te kunnen wandelen en dingen te ontdekken. Om hier en daar een appel of wat bramen te kunnen plukken, te kunnen uitrusten op een mooie plek. Dat wilde ik hier ook bereiken.”

Rekening houdend met de in natuur overal terugkomende verhoudingen (de gulden snede), met bewust in speelse lijnen gezaaide gewassen kom je rondwandelend de meest prachtige plekken tegen.

gaos

Op de website van het bedrijf (Gaos.nu) is te lezen over de intenties. ‘Orde en rechte lijnen leiden tot rigiditeit. Op de grens van chaos en orde ontstaat dynamiek.’ Jos zag dat ook onlangs terug toen hij in Amsterdam naar een tentoonstelling van de kunstenaar Hundertwasser ging kijken. “Voor Hundertwasser stonden rechte lijnen gelijk met de dood. Ik zoek overal die speelsheid en dynamiek die je in de natuur aantreft.”

GAOS: professionals met visie
Wie denkt dat GAOS vooral een leuke plek is voor hippieachtig volk, waar ook nog wat voedsel wordt geproduceerd zit er helemaal naast. Hier wordt met veel vakmanschap een professioneel bedrijf gerund met topproducten die te verkrijgen zijn via de steeds populairder wordende Hofwebwinkel. En tegelijk lopen er vernieuwende experimenten, met bijvoorbeeld het kweken van lupine als goede Nederlandse eiwitbron in plaats van soja, en zijn er in samenwerking met winkel en handelsbedrijf Odin/Estafette bijenkasten geplaatst.

Gaos is ook actief met het gebruik en vermeerderen van zaadvaste rassen, als tegenhanger van de afhankelijkheid van boeren van grote zaadbedrijven die vooral met ‘hybride zaden’ werken. Zaden die boeren niet zelf kunnen vermeerderen.

“In de landbouw wordt alom gevreesd dat het platteland onleefbaar wordt. Jongeren willen hun ouders niet meer opvolgen. Boer is een eenzaam beroep geworden. Eenzijdig gericht op productie, met steeds grotere machines en steeds minder mensen.”

Bij GAOS kun je zien dat zelfs het vlakke Flevoland een plek kan zijn waar juist nieuwe gemeenschapsvorming plaatsvindt. Je kunt er overigens ook komen wandelen.

Meer zien?
Kijk op GAOS.nu. Ook voor een prachtige film over de ontstaansgeschiedenis van het bedrijf gezien vanuit de bodem.

Lees meer over Demeter-gerelateerde onderwerpen:
> Maak kennis met de boer
> Kraaybeekerhof zit barstensvol leven!

Demeter2

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *