Eerste veld met drijvende en meedraaiende zonnepanelen

zonnepanelen

Twee unieke projecten tijdens de Tour Groningen

Tijdens de Urgenda Tour Groningen is vandaag een veld met 54 drijvende zonnepanelen, van het bedrijf Sunfloat op het Groningse industrieterrein Westpoort, geopend. Door de panelen mee te laten draaien met de zon en gebruik te maken van de reflectie van water, brengen de zonnepanelen naar verwachting 25 tot 30% meer op dan vergelijkbare vaste panelen op het land.

De vele wateroppervlakken in Nederland bieden voldoende ruimte voor drijvende zonnepanelen. Hierdoor kan zonne-energie naast windenergie een rol van betekenis gaan spelen in de Nederlandse duurzame energievoorziening.

‘Zonnevolgend’
De panelen op de Groningse Westpoort zijn ‘zonnevolgend’ uitgevoerd. De opbrengst over de dag is daardoor veel gelijkmatiger en de totale opbrengst ligt daardoor hoger. De reflectie van het water helpt hierbij tevens. Deze meeropbrengst kan oplopen tot wel 14%. De koelte van het water maakt de panelen tevens efficiënter.
“We mikken op een op een kWh prijs die ongeveer 15% lager kan liggen dan de huidige gebruikte systemen”, zegt Tjeerd Jongsma, directeur van Sunfloat. “Dat maakt de systemen interessant voor partijen en beleggers die willen investeren in duurzame energie. De ontwikkeling past bij het streven naar een groter aandeel duurzame energie bij bedrijven en overheden.”

Het project, genaamd Zogrunn, is een intensieve samenwerking tussen het energie innovatiecentrum EnTranCe, consultancybedrijf EnableMi en de producent van de drijvende zonnepaneelsystemen Sunfloat. De gemeente Groningen ondersteunt het project met raad en daad. Het project wordt daarnaast gesubsidieerd door de topsector Energie.

zonnepanelen

Tour Groningen
Van Stedum tot aan Groningen laat Urgenda in twee dagen met verschillende Groningse organisaties zien wat er speelt op het gebied van duurzaamheid. www.urgenda.nl/tourgroningen

Programma van 28 mei:

  • Primeur! Bestaande woning voor € 30.000,- energieneutraal gemaakt
    In de afgelopen drie weken is een bestaande woning in Stedum, gemeente Loppersum, voor € 30.000,- energieneutraal gemaakt door Urgenda en partners. Dit is een primeur. Alle energie die de bewoners nodig hebben in een jaar, wordt op het eigen perceel duurzaam opgewekt. Tevens verdwijnt fossiel aardgas uit de woning en wordt deze duurzaam verwarmd. Een huis zonder gas- en elektriciteitsrekening is een echte oplossing in plaats van scheuren dichten en doorgaan met de gaswinning. Urgenda biedt oplossingen voor een volhoudbare toekomst. Bewoners Lorette en Owen vertellen over het proces van de afgelopen drie weken! Wat ging goed en wat ging minder? Hoe regel je dit financieel en kan je in je huis blijven tijdens dit proces?
  • Dun Agro in Oude Pekela verwerkt hennepstro door gebruik te maken van de nieuwste generatie scheidingstechnieken voor natuur-vezels, zoals vezelhennep en vlas. Wij nemen onder andere een kijkje in het eerste hennephuis van Nederland, die hier ook te bezichtigen is.
  • In de mediacentrale vindt de grote MKB- en studentensessie plaats met o.a. ondernemer Ruud Koornstra van Tendris, Urgenda directeur Marjan Minnesma, Innovatief telecombedrijf Voys, Studentenvereniging Vindicat over hun jaar van de circulaire economie, horeca ondernemer Marco Agema van Friet van Piet en Paul Gesink van Sunrenity.Klik hier voor het volledige actuele programma of kijk op www.urgenda.nl/tourgroningen

Volg de #TourGroningen via de filmpjes
Gedurende de Tour Groningen worden foto’s en filmpjes gemaakt die door Urgenda verspreid worden via Twitter @urgenda en #Tourgroningen, Facebook.com/urgenda, YouTube.com/urgenda, www.urgenda.nl/tourgroningen en de sites van onze partners.

Urgenda werkt voor de organisatie van de Tour Groningen o.a. samen met:
Provincie Groningen | Gemeente Groningen | Waterschap Noorderzijlvest | Natuur en Milieufederatie Groningen | Groninger Bodem Beweging | Grunneger Power | Energy Academy Europe | Duurzom | Noorden Duurzaam | Mobility Service

Aanhaken
Geïnteresseerden kunnen te allen tijde aanhaken en zich aanmelden via annelies.bol@urgenda.nl o.v.v. Tour Groningen.

Over Urgenda
Urgenda is de organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, sneller duurzaam wil maken. Aan de hand van een concreet actieplan, een strategische lange termijn visie en projecten, willen we laten zien dat het kán. Dat duurzaamheid niet alleen hard nodig, maar ook leuk en inspirerend is. Urgenda is o.a. initiatiefnemer van de landelijke Dag van de Duurzaamheid www.urgenda.nl

Tour to Paris
In november gaat Urgenda met zoveel mogelijk mensen lopen van Utrecht naar Parijs, waar de Klimaattop plaatsvindt. Met de Tour to Paris vragen we aandacht voor de actie die nodig is om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan en de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. www.urgenda.nl/tourtoparis

Lees meer:

Bio art

Bacteriën, drones en hippe organen winnen Bio Art & Design Award 2015

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *