Ergonomisch werken op kantoor: zo doe je het op de juiste manier

Ergonomisch werken op kantoor zo doe je het op de juiste manier

Iedereen die kantoorwerk doet, loopt het gevaar onvoldoende in beweging te zijn. Bovendien is het van belang om, als je zit, de juiste houding aan te nemen. Er zijn diverse richtlijnen om ergonomisch verantwoord te kunnen werken, maar lang niet iedereen houdt zich eraan. Vaak zijn mensen niet eens goed op de hoogte van hoe het eigenlijk hoort. Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij. Werk jij al ergonomisch genoeg?

Wat is ergonomisch werken?

Een hele dag zittend werk doen, is niet goed voor ons lichaam. We moeten ervoor zorgen dat we tussendoor voldoende in beweging komen en dat onze zithouding correct is, zodat we het lichaam niet op bepaalde plekken overbelasten. Verder is belangrijk dat je – zowel in fysiek als mentaal opzicht – voldoende herstelmomenten inplant. Het draait dus om veel meer dan om alleen de aanschaf van een ergonomische bureaustoel en het geregeld opstaan om een wandeling te maken. Het gaat erom dat alles goed in balans is en dat je op elk moment van de dag bewust stilstaat bij wat je doet en hoe je het doet.

Zo zit je op de juiste manier

Voor het werken achter een computer geldt dat je comfortabel en ontspannen op de bureaustoel moet zitten, met een rechte rug en met je onderarmen in een hoek van negentig graden ten opzichte van je bovenarmen. De stoel moet in hoogte verstelbaar zijn, waarbij je ervoor zorgt dat je heupen net iets hoger zijn dan je knieën. Maak gebruik van een ergonomische muis om ook het polsgewricht in voldoende mate te ontlasten. Met name door het veelvuldig gebruiken van een computermuis kun je namelijk RSI-klachten ontwikkelen. Deze afkorting staat voor Repetitive Strain Injury ofwel blessure door herhaalde belasting.

Elk halfuur even opstaan

Wen jezelf aan om niet urenlang te blijven zitten. Sta elk half uur even op en strek je lichaam uit. Wandel wat door het gebouw, haal bijvoorbeeld een glas water of maak een praatje met een collega. Door je even los te maken van je werk, kom je mentaal ook beter tot rust. Het is belangrijk om sowieso per uur vijf minuten te wandelen. Daarnaast is het zinvol om dagelijks ook een langere wandeling te maken, bijvoorbeeld een halfuur tijdens de lunchpauze of een uur in de vroege avond. De beweging heeft je lichaam echt nodig.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *