Galerie-Atelier Haak-In

Méér dan een groene impuls voor de buurt!

De vlag hangt uit – een bijzondere vlag, gehaakt van rode, witte en blauwe plastic stroken, bevestigd aan een stok in de vorm van een haaknaald. Het verraadt precies wat hier gebeurt: haken met plastic tasjes.

Door Nanny Schutte

Corrie van Huisstede ontvangt me hartelijk in haar kleurige Galerie, gevestigd in één van de twee poortwachtershuisjes aan de Molukkenstraat in Amsterdam, “voorheen de entree naar de binnentuin.” Het andere torentje is ingericht als Atelier, met een tafel, klein keukentje en véél mandjes met opgevouwen plastic tasjes, keurig op kleur gesorteerd.

HaakIn-hoed

Als het fotoboek op tafel komt, wordt duidelijk dat hier veel méér gebeurt dan haken alleen: “Deze mevrouw wilde met plastic leren haken om het ook met bejaarden te kunnen doen; deze meneer was mijn eerste mannelijke cursist; deze mevrouw kwam hier vooral voor de sociale contacten en om de taal beter te leren; kijk hoe goed deze gehaakte ketting kleurt bij de huid van deze mevrouw…” Achter elke cursist en werkstuk zit een verhaal. “Het sociale gebeuren van de Haak-In heeft eigenlijk veel méér waarde dan het haken op zich,” vertelt Corrie enthousiast, “mensen komen in aanraking met andere culturen en leren elkaar Nederlands!”

Waar je zeker ook niet aan voorbij kunt in Corrie’s Haak-In, is de waanzinnige hoeveelheid plastic tasjes die we met z’n allen gebruiken en weggooien. “Ik maak alléén gebruik van afgedankte plastic tasjes,” zegt Corrie. “Ik erger me mateloos aan plastic zakken die rondslingeren op straat of in de bomen hangen. Ik wil mensen ervan bewust maken hoeveel afval we produceren en hoe het plastic nieuwe waarde krijgt door er iets moois van te maken.” De Galerie ligt dan ook vòl kleurige hoeden, broches, kettingen, armbanden en nog veel meer! “Ik word regelmatig gebeld door bedrijven of gemeenten die een partij plastic zakken kwijt moeten, soms alleen omdat er een jaartal op staat! Het systeem van plastic verpakkingen is absurd. Eigenlijk zou een Galerie-Atelier op basis van afgedankt plastic niet mogelijk moeten zijn, maar voorlopig is het mooi dat ’ie bestaat zodat er van de weggegooide plastic tasjes mooie nieuwe voorwerpen worden gemaakt!”

www.haak-in.nl

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *