Gebruik van kantoorruimtes de afgelopen jaren veranderd

Gebruik van kantoorruimtes de afgelopen jaren veranderd

Als gevolg van de pandemie zijn steeds meer Nederlanders een groot deel van de werkweek vanuit huis gaan werken. Voor een gezamenlijk overleg of bijvoorbeeld een interactieve brainstormsessie komt men nog naar kantoor. Het heeft de wijze waarop bedrijven kantoorruimtes gebruiken de afgelopen jaren sterk doen laten veranderen. Een kantoor is niet langer een plek met vaste werkplekken; het is steeds meer een sociale ontmoetingsruimte. Daarbij vragen organisaties zich af of het aanhouden van een eigen kantoor nog noodzakelijk is; een losse kantoorruimte huren in Amsterdam of bijvoorbeeld Utrecht kan een goed alternatief zijn. Dat is niet alleen voordeliger, maar ook duurzamer. Het past bij de betere wereld die veel organisaties nastreven.

Huren van kantoorruimtes tegenwoordig heel eenvoudig 

Het huren van een kantoorruimte in bijvoorbeeld Amsterdam is tegenwoordig eenvoudig. Er zijn verschillende organisaties die vaste kantoorruimtes aanbieden op centraal gelegen plekken in de grote steden. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes binnen een pand nabij een treinstation. Het stimuleert mensen om het openbaar vervoer te nemen in plaats van de auto, wat bijdraagt aan het thema duurzaamheid.

Deze kantoorruimtes zijn vaak al ingericht en voorzien van diverse faciliteiten, zoals een koffiemachine, verse thee, enzovoorts. Het maakt het voor bedrijven heel laagdrempelig om dergelijke ruimtes op verschillende plekken in het land te huren voor gezamenlijke sessies van het personeel. Lees hier meer over kantoorruimtes in Amsterdam

Andere inrichting van bestaande kantoorpanden 

Bedrijven die toch vasthouden aan een eigen kantoorpand richten deze steeds vaker op een andere wijze in. Waar men voorheen een vaste, vaak afgescheiden werkplek had, wordt tegenwoordig standaard voor flexplekken gekozen. Vaak in de vorm van een grote kantoortuin, wat het overleg tussen collega’s stimuleert. Probeer werkplekken te clusteren, zodat de verlichting en schermen in ruimtes die niet gebruikt worden kunnen worden uitgeschakeld. Het helpt energie te besparen en komt zo het klimaat en milieu ten goede. 

Tegenwoordig moet er op kantoor ruimte zijn voor ontspanning. Creëer bijvoorbeeld een leuke koffiebar, waar dagelijks verse koffie geschonken wordt. Of denk aan een ruimte waar men een potje tafeltennis of tafelvoetbal kan spelen met collega’s. Het helpt het hoofd te legen op het moment dat het werk even tegenzit en stimuleert de creativiteit van medewerkers. Het is goed om op z’n tijd afstand te nemen van de werkplek. Na een intensief potje tafeltennis gaat men met hernieuwde energie weer aan de slag. Het komt de productiviteit van medewerkers ten goede. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.