Groen je pakketje verzenden doe je zo

Dagelijks worden er duizenden, zo niet miljoenen pakketten wereldwijd verstuurd. Mensen die online shoppen en een bestelling doen, of bijvoorbeeld klanten die zakendoen met een ander land en regelmatig iets van elkaar nodig hebben. Maar voor al die bestellingen een pakket versturen naar het buitenland, is ook best een aanslag op het milieu. Met deze tips kun jij als onderneming zo groen mogelijk een verzending doen.

Brancheverduurzamingsplan

Om te beginnen is er sinds een aantal jaar een Brancheverduurzamingsplan opgesteld, waarin staat dat verpakkingsmaterialen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Op die manier wordt hopelijk de milieu-impact van verzendmaterialen gereduceerd. In 2018 moeten branches hun hoogst haalbare doelstellingen wat betreft duurzaam verzenden behalen, dus in die zin zitten we al op de goede weg.

Je verzending compenseren

Maar er is meer dat we kunnen doen. Zo bestaan er verschillende initiatieven waarbij geïnvesteerd wordt in duurzame projecten. Bij verschillende postorderbedrijven kun je van tevoren uitrekenen hoeveel CO2 jouw zending uitstoot. In ruil daarvoor kun je duurzame projecten financieren, zoals een project voor groene stroom in India. Op die manier compenseer jij je verzending.

Je verpakking hergebruiken

De meest voor de hand liggende oplossing is natuurlijk het hergebruiken van verpakkingsmateriaal. Ontvang jij een pakketje? Bewaar dan de doos, zodat je deze nog eens kunt gebruiken. Kies daarnaast uiteraard voor duurzame materialen als je zelf verpakkingsmateriaal moet kopen. Ga voor papieren dozen en tapes van gerecycled papier, niet voor plastic. Heb je een webshop? Vraag dan je klanten het product retour te zenden in dezelfde doos.

Beperk je verzendingen

Dat wil niet zeggen dat je zo min mogelijk verpakkingen mag versturen, maar let wel op de manier waarop. Kun je pakketten samenvoegen, doe dit dan. Ook het kiezen voor zoveel mogelijk lokaal geproduceerde producten is een voorbeeld waarop je dit kunt doen. Die producten hoeven immers niet (zo ver) verzonden te worden en dat zal aanzienlijk besparen in de C02-uitstoot. Bovendien is de kans groot dat je dan de producten sneller in huis hebt.

Kiezen voor een groene verzending

Sommige bedrijven bieden een groene verzending. Bestel je iets via Amazon, dan kun je ervoor kiezen om deze in een milieuvriendelijke verpakking via een duurzame manier te laten verzenden. Hiervoor betaal je wel iets extra’s en bovendien duurt de verzending langer, maar het brengt minder schade toe aan het milieu. Een voordeel daarvan is dat de klant zelf de verantwoordelijkheid heeft en echt zal nadenken over de manier van verzending.

Niets missen van onze Healthy tips & tricks?

Like onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte, en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *