Het opstarten van een business; 4 zaken om rekening mee te houden

Het opstarten van een business; 4 zaken om rekening mee te houden

In het eerste kwartaal van 2024 kwam een interessant onderzoek online. Uit dit onderzoek bleek dat Nederland nog nooit zoveel ZZP’ers heeft gehad. Heb je zelf ook de ambitie om met je eigen business te starten? Je hebt groot gelijk. De wereld ligt aan je voeten en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Onderschat het opstarten van een business echter niet. Er zijn talloze zaken waar je rekening mee moet houden; de 4 belangrijkste zaken vind je hieronder.

Duurzaamheid

Een betere wereld begint bij jezelf. Als je met je eigen business start, zou je daarom vanaf het eerste moment de focus op duurzaamheid moeten richten. Richt je bedrijf in, maak duurzame keuzes voor bijvoorbeeld je zakelijke auto en hou je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk. Hier spreek je – hoogstwaarschijnlijk – ook direct meer potentiële klanten mee aan. Veel bedrijven willen namelijk graag samenwerken met bedrijven die duurzaam ondernemen.

Vestigingsadres

Vestigingsadres

Waar ga je je bedrijf vestigen? Als je je bedrijf bij de Kamer van Koophandel inschrijft, is dit één van de vragen die je moet beantwoorden. Je kunt voor bijvoorbeeld je huisadres kiezen, maar een vestigingsadres KVK is in veel situaties een verstandigere optie. Dat is zeker het geval als je klanten over de vloer krijgt.

Maak op dit gebied de juiste afwegingen voor jezelf. Wil je je kosten zo laag mogelijk houden? Dan is het verstandig om vanuit huis te werken. Wil je je klanten op een mooie plek kunnen ontvangen? Dan is een zogeheten vestigingsadres de beste optie.

Een andere optie die je hebt, is een zogeheten virtueel kantoor. Wanneer kan je gebruik maken van een virtueel kantoor? Dat is bijvoorbeeld het geval als je flexibel wilt zijn, de kosten laag wilt houden en tegelijkertijd wel een professionele uitstraling wilt hebben. Met andere woorden: qua vestigingsadres (en werkplek) kun je heel veel kanten op. Het is daarom een belangrijk aandachtspunt voor elke startende ondernemer.

Belastingen

Werk je op dit moment in loondienst? Dan wordt er maandelijks van je salaris automatisch belasting afgetrokken. Je hoeft één keer per jaar een belastingaangifte te doen, waarin alles al automatisch voor je ingevuld staat. Zo eenvoudig gaat het echter niet voor een ondernemer.

Ten eerste moet je weten welke belastingen je precies moet betalen. Dit is afhankelijk van de bedrijfsvorm waarmee je je bedrijf inschrijft. Dat is dus het eerste aandachtspunt waar je naar moet kijken. Ten tweede heb je met de bruto toegevoegde waarde, ook wel btw genoemd, te maken. In het zakenleven is het gebruikelijk om tarieven exclusief BTW te betalen. Je moet echter wel inclusief BTW factureren en vervolgens na elk kwartaal omzetbelasting betalen. Zorg ervoor dat je dit principe volledig begrijpt.

Ten derde krijg je ook als ondernemer met inkomstenbelasting te maken. Hoe je dit precies moet betalen, hangt van de rechtsvorm van je onderneming af. Op het gebied van belastingen zijn er dus voldoende zaken waar je even goed naar moet kijken.

Opkomende technologieën

Opkomende technologieën

Tot slot moet je ook rekening houden met opkomende technologieën. Veel beroepen lijken in de toekomst door AI vervangen te worden. Ben je bang dat dit ook voor jouw beroep het geval gaat zijn? Kijk dan vooral naar de mogelijkheden om AI in je eigen voordeel te gebruiken.

Opkomende technologieën lijkt een gevaar te zijn. Dat is althans de opvatting van veel mensen, ondernemers en bedrijven. Toch is het een feit dat je de opkomende technologieën ook in je eigen voordeel kunt benutten. Voordat je je bedrijf inschrijft, zou je hier dan ook even goed naar moeten kijken. Mogelijk geef je je bedrijf daar een vliegende start mee!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *