Hoe data science ons kan helpen bij de energietransitie

Hoe data science ons kan helpen bij de energietransitie

In een tijd dat duurzaam ondernemen een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering, is het nog belangrijker om inzichtelijk te krijgen hoe uw onderneming er op dat gebied voor staat. De overheid heeft bepaald dat de energietransitie in 2050 een feit moet zijn. En dus is het ook voor u van belang om daar nu al naartoe te werken. Immers, hoe eerder uw bedrijf voldoet aan de eisen, hoe beter. Met data science kunt u goed inzage krijgen waar de verbeterpunten en kansen in uw onderneming liggen.

Wat is data science?

Met data science worden uw bedrijfsgegevens op een overzichtelijk manier bij elkaar gebracht. Dat betekent niet alleen dat u daardoor op ieder gewenst moment al uw cijfers en overige informatie kunt raadplegen. Het betekent ook dat u eenvoudig toegang heeft tot alle relevante gegevens die u nodig heeft. Het tijdperk van verschillende administratieve applicaties die niet op elkaar aansluiten, of het logistieke systeem dat niet de juiste cijfers selecteert, is daarmee verleden tijd. Met een druk op de knop heeft u een complete en overzichtelijke analyse, zoals bijvoorbeeld van de doorloopsnelheid van uw voorraad en het zoek- en koopgedrag van uw klanten op uw website.

Het voordeel van data science

Behalve het feit dat u er met data science vanuit kunt gaan dat de door u opgevraagde rapporten compleet en up-to-date zijn, heeft data science nog een aantal voordelen. Door middel van de toegepaste technologie kunt u ook eenvoudig analyses van de verschillende afdelingen binnen uw bedrijf maken en daar uw toekomstig beleid op afstemmen. Omdat u met behulp van data science weet hoe uw klanten zich bewegen en hoe de markt zich ontwikkelt, bent u uw concurrenten een stap voor bij het nemen van doordachte en innovatieve beslissingen.

Wat voegt data science toe aan uw inspanningen rond de energietransitie?

Een energieleverancier brengt met behulp van data science het energieverbruik van consumenten in kaart. Dit wordt gedaan om een algoritme te ontwikkelen, waarmee voorspeld kan worden op welke momenten van de dag, of het jaar, de belasting op het energienetwerk bijvoorbeeld heel groot is. Aan de hand daarvan worden analyses gemaakt en modules ontwikkeld die, onder andere bij het inzetten van nieuwe energiebronnen, van nut zijn.

Ook als u geen energiebedrijf bent, kunt u met data science toch een bijdrage leveren aan een duurzame bedrijfsvoering. U kunt hiermee bijvoorbeeld berekenen of u binnen afzienbare tijd uw wagenpark moet uitbreiden omdat de verwachting is dat uw verkoop en dus ook de distributie van uw goederen, zal toenemen. Dan kunt u op grond daarvan besluiten om te investeren in elektrische auto’s, in plaats van auto’s op traditionele brandstof. Ook als uw verwachting op basis van de ontwikkelingen en de analyses is dat uw productie uitgebreid zal worden naar de avonduren, en er dus meer stroomverbruik zal zijn in uw productie- en magazijnhal, is het een goed moment om te investeren in zonnepanelen om de stroomvoorziening in de toekomst ook duurzaam te maken. Door nu de informatie die u in huis heeft, op een slimme en efficiënte manier in te zetten kunt u zichzelf op de langere termijn een hoop kosten besparen. Daarnaast draagt u ook nog eens bij aan het realiseren van de doelstellingen van de energietransitie.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.