Hoe sluit je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af?

Hoe sluit je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af

Eén van de verzekeringen die je als ondernemer af kunt sluiten, is een aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jijzelf – of een product dat je verkoopt – bij een ander veroorzaakt. Heb je personeel in dienst? Dan wordt ook schade die zij aanrichten vergoed. Dit geldt zowel voor schade aan objecten als schade aan personen. Reden genoeg om je te verzekeren voor aansprakelijkheid. In deze tekst vertellen wij je hoe je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluit.

Ga op zoek naar een verzekeraar

Wie een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af wil sluiten, moet allereerst op zoek gaan naar een verzekeraar. Hier hoef je niet bijzonder veel tijd in te steken, want er zijn talloze verzekeraars waarbij je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen af kunt sluiten. Sommige ondernemers kijken niet verder dan de eerste verzekeraar die zij tegenkomen, maar dat is niet verstandig. Wanneer je hier een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluit, is de kans aanwezig dat je spijt krijgt van jouw keuze. Vergelijk verzekeraars daarom altijd eerst met elkaar voordat je de knoop doorhakt.

Als je nog niet eerder zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen vergeleken hebt, weet je misschien niet hoe je dit aanpakt. Je kunt de site van verschillende verzekeraars bezoeken, maar deze aanpak kost je behoorlijk veel tijd. Gelukkig kan het ook een stuk makkelijker en sneller. Hoe? Door gebruik te maken van een vergelijkingssite. Zo’n site helpt je binnen de kortste keren de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven te vinden.

Wel of geen beroepsaansprakelijkheid?

Bij de meeste verzekeraars kun je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid. Veel ondernemers weten niet of zij deze aanvullende verzekering nodig hebben of niet. Heb je een adviserende rol of een belangrijke stem in een groot project? Dan kan één fout grote gevolgen hebben. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is in dergelijke situaties aan te raden. Hiermee ben je bij beroepsfouten namelijk verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor mkb-bedrijven en zzp’ers.

Twijfel je nog over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan wil je misschien weten door welke beroepen deze aanvullende verzekering vaak afgesloten wordt. Binnen juridische beroepen, financiële beroepen, technische beroepen en adviserende beroepen is dit een populaire verzekering. Zo zijn er bijvoorbeeld veel advocaten, adviseurs, accountants, boekhouders, ICT’ers en ingenieurs die een verzekering voor beroepsaansprakelijkheid afsluiten. Ook bedrijven die actief zijn in de marketing of consultancy sluiten vaak een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

Bereken je premie online

Voordat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, wil je uiteraard eerst weten wat je hiervoor betaalt. Omdat de premie per situatie verschilt en afhankelijk is van de keuzes die je maakt, is dit op voorhand niet precies te zeggen. Gelukkig kun je op de site van de meeste verzekeraars een berekening maken. Hiervoor hoef je vaak alleen maar een aantal simpele stappen te doorlopen. Wanneer je dit gedaan hebt, krijg je een nauwkeurige inschatting van de premie.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.