Inspiratie hotspots Amsterdam voor een lekker en gezond dagje uit!

Eerste BR[ON]TOUR van Opgemärkt

Op 26 maart vond de eerste BR[ON]TOUR van Opgemärkt plaats. Tijdens de tour, die startte vanaf de Local Goods Market in Amsterdam West werd de officiële lancering van BRON, dé duurzame hotspotskaart van Amsterdam, gevierd én werd een uniek inkijkje gegeven in het verhaal achter de hotspots, die door het team van Opgemärkt zijn geselecteerd.

Alle hotspots waren fair, vintage, lokaal of op een andere manier duurzaam. De tour begon bij de Hallen en samen met een groepje enthousiaste bloggers werd de eerste hotspot bezocht: YAY.

IMG_7843 hotspots

YAY: Health store & more

Bij YAY is de selectie van producten érg streng, waardoor het aanbod heel uniek is. Naast yogakleding, moderne meditatieboeken en toffe origami plantenhangers kun je hier terecht voor unieke duurzame producten. Tijdens de rondleiding werden de bijzondere verhalen achter een aantal producten toegelicht. Het Nederlandse merk BsaB bijvoorbeeld; dat 100% natuurlijke sojawaskaarsen maakt die met de hand zijn gemaakt, 100% natuurlijk en recyclebaar zijn. De kaarsen worden in een kokosnoot gegoten, wat een supermooi effect geeft. Ook bijzonder was het verhaal achter het Amsterdamse merk Me&Mats; geïnspireerd door de kleine geluksmomentjes die Astrid op de been hielden nadat haar zoontje Mats te vroeg geboren werd en overleed.

Daarnaast waren de luchtzuiverende planten van Ogreen populair en sprongen de natuurlijke verzorgingsproducten van Balkan naturals, die door kleine familiebedrijfjes 100% natuurlijk en handgemaakt worden in onder andere Kroatië. De producten worden gemaakt op basis van de planten en kruiden die in de buurt gevonden worden, waardoor iedere keer nieuwe collecties ontstaan.

Venkel

Na een superenthousiaste presentatie bij YAY gingen we door naar Venkel: een saladebar met lokale producten. Oprichtster Elnaz Bahrami vertelde over hoe zij tijdens haar werk in de marketingsector lastig gezond eten to go kon vinden en haar besluit om zelf een saladebar te openen. Na het proeven van heerlijk Quinoabrood met home made hummus en kokosbommetjes van kokos, walnoot en honing werden de lokale en/of biologische producten die in de saladebar gekocht kunnen worden, waaronder Zeemansboter, iSea pasta en honing van de Amstel door Elnaz toegelicht. Ook vertelde ze over het samenstellen van de salades, waar ze weken van tevoren mee bezig is. De menukaart wisselt ieder seizoen en de salades worden gebaseerd op de ingrediënten die tijdens het seizoen (in de buurt) beschikbaar zijn. Het personeel weet precies wat in elke salade gaat en kan zo dus goed inspelen op eventuele allergieën of dieetwensen. Leuk weetje: alle salades worden dagvers gemaakt én er is gratis kraanwater beschikbaar.

IMG_7860

WAAR

Een iets bekendere, maar daardoor niet minder leuke) hotspot op de route was WAAR. Deze knusse cadeauwinkel verzamelt allerlei toffe merken, boeken en producten die duurzaam, fair en/of lokaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan Doppers en servies van  Piet Hein Eek, maar ook aan thee en verzorgingsproducten. Superleuk om tijdens de tour te ontdekken was het verhaal achter de meubels die WAAR verkoopt: de meubels zijn gemaakt van sloophout uit India, waar huisjes niet meer bewoond worden en het hout dus ongebruikt is. Door het hergebruiken van het materiaal krijg je unieke meubels waar de verfresten nog op zitten én meubels die buiten kunnen staan. De meubels worden onder goede omstandigheden in India gemaakt, waardoor het afvalhout niet alleen mooie meubels maar ook werkgelegenheid oplevert. Daarnaast verkoopt WAAR veel producten van acaciahout: niet alleen heel licht materiaal, maar ook ongelooflijk snelgroeiend en dus erg duurzaam! Uniek aan de WAAR op de Bilderdijkstraat in Amsterdam is ook dat er ín de winkel een Little Free Library staat. Hoe leuk is dat?

frank@fair

De laatste hotspot op de route was een shop-in-shop: frank@fair. Genoemd naar de oprichtster en eigenaresse Franka en gevestigd in de toffe concept store TOON. Franka verkoopt een ruim assortiment aan Fairtrade producten. Na haar uitleg over het verschil tussen fairtrade en biologisch en het proeven van heerlijke Palestijnse olijfolie (die alleen bij haar te verkrijgen is) en Divine chocola konden we door de rekken snuffelen. Het aanbod is divers: veel etenswaren, maar ook textiel en servies gemaakt van suiker en bamboe behoren tot het assortiment. Alleen al voor de enthousiaste Franka is deze hotspot een bezoekje waard.

Deze, en natuurlijk veel meer hotspots, zijn te vinden op BRON: de online en offline hotspotskaart van Opgemärkt. Je kunt de kaart online bekijken via www.duurzamehotspots.nl en meteen je eigen suggesties doen als plekken nog op de kaart ontbreken. De gedrukte versie, BRON Amsterdam, ligt binnenkort in alle duurzame hotspots, hotels en andere toffe plekken in Amsterdam. Meer informatie over Opgemärkt vind je op www.opgemarkt.nl.

 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.