Is een hypotheek als zzp’er mogelijk?

Hypotheek

Nu de rente van een hypothecaire lening laag staat, is het interessant om een woning te kopen. Tot enkele jaren geleden was het voor een zzp’er erg moeilijk om aan een hypotheek te komen. De tijden zijn echter veranderd en inmiddels zijn regels een stuk soepeler dan voorheen.

Hypotheek als zzp’er: al mogelijk vanaf één jaar zelfstandig

Je komt al in aanmerking voor een hypotheek als je minimaal één jaar actief bent als zelfstandig ondernemer. Uiteraard moet je onderneming sterk genoeg zijn om te overleven. Wanneer je al langer dan drie jaar actief bent als zzp’er, dan levert dit jou talloze extra voordeeltjes op. Er is dus zeker kans om een woning te kopen als je nog maar kortgeleden gestart bent met ondernemen.

Hoe wordt de maximale hypotheek berekend?

Een bank of financieringsmaatschappij hanteert veelal de nettowinst van je bedrijf als basis voor het maximaal te berekenen hypotheekbedrag. Je gemiddelde inkomen wordt berekend aan de hand van je jaarcijfers. Als je nog niet langer dan twee jaar ondernemer bent, dan wordt het gemiddelde inkomen berekend op basis van 75 procent. Tussen de twee en drie jaar is dit veelal 90 procent en na drie jaar is je volledige inkomen mee te berekenen.

Hoe zit het met een NHG-hypotheek?

Als zzp’er kom je eveneens in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Een bank of hypotheekverstrekker kijkt dan wel naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Hier is veelal sprake van als je net één jaar zzp’er bent. Aan de hand daarvan wordt het maximale hypotheekbedrag berekend.

Hypotheek afsluiten bij een duurzame bank

Staat duurzaamheid bij jou hoog in het vaandel? Sluit dan je hypotheek af bij een duurzame bank. Gebruik hiervoor de eerlijke bankwijzer. Deze geeft jou direct inzage of een bank duurzaamheid centraal stelt. Dit maakt het voor jou mogelijk om zowel een ZZP hypotheek als je bankrekening bij een duurzame bank onder te brengen. Genoeg kansen dus voor een hypotheek als zzp’er!

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.