Lendahand: Ghanees ondernemer Iddrisu Saweba, aan het woord

lendahand

lendahandVia crowdfundingsplatform Lendahand leent de funder geld uit aan ondernemers in opkomende landen als Ghana, Colombia en Filippijnen, die inmiddels te groot zijn voor microkrediet maar nog te klein voor een reguliere bancaire lening. Daar zitten natuurlijk mooie verhalen in…
Deze keer gaat het over Iddrisu Saweba (34), ondernemer in Ghana.

Iddrisu was jaren lerares voordat zij drie jaar geleden met haar eigen spaargeld als startkapitaal Fairoozan Enterprise opstartte. “Het werk in het onderwijs vond ik best leuk, maar het verdiende niet goed. Ik bedacht dat ik met een eigen bedrijf een beter inkomen en een betere toekomst voor mijn kinderen kon krijgen. Zij zijn ontzettend belangrijk voor me.” Hoe belangrijk haar kinderen zijn, blijkt ook als ze de naam van haar bedrijf toelicht: “Fairoozan is een combinatie van mijn oudste kinderen, Ferooza en Fawzan.”

Net bevallen
Inmiddels heeft Iddrisu twee winkels en een magazijn. Een van de winkels bevindt zich direct aan het nieuwe marktplein in Kasoa, een groeigemeente aan de rand van Accra. Het regent vandaag, en er is daardoor niet veel activiteit op het marktplein. “Maar dat is wel anders op marktdagen”, vertelt Iddrisu. “Donderdag en vrijdag is het hier heel erg druk. Dan kunnen we de aanloop bijna niet aan”. Iddrisu is net bevallen van haar derde kindje. Daardoor heeft ze de afgelopen maanden niet veel kunnen werken. “En toch is de omzet gestegen. Kun je nagaan!”

Snelle groei
Ondernemen zit Iddrisu in het bloed. Haar moeder was een zakenvrouw; zij handelde in kleding. Hoewel Iddrisu drie jaar geleden al overtuigd was van haar eigen ondernemerskwaliteiten, had zij zonder het mesokrediet van Lendahand en lokale partner Abii niet zo’n snelle groei kunnen doormaken. “Voorheen kocht ik ook veel goederen op krediet en sprak dan een aantal betalingstermijnen met mijn leveranciers af. Maar nu kan ik groter inkopen, direct betalen en snel mijn winst pakken. Zonder die lening, is dat onmogelijk.”

Geen spijt
Iddrisu heeft geen spijt van haar overstap naar het ondernemerschap. “Het is druk, de zaken gaan goed! Ik droomde er altijd van om onafhankelijk te zijn. Zonder baas en met de mogelijkheid mijn eigen tijd in te delen. Dat bevalt me goed. Zeker nu als moeder met drie kinderen.”

“Tegen andere ondernemers zou ik willen zeggen: breng wat eigen kapitaal mee als het kan. Wie een lening aangaat moet ook winst maken. Dat vergeten sommige ondernemers weleens. Zij betalen hun lening af en blijven met lege handen achter. De bank rekent voor jouw lening extra kosten. Daar moet je op bedacht zijn. Maar als je jezelf vooraf goed informeert en weet hoe het zit, kan een lening heel winstgevend zijn. Daar ben ik het beste voorbeeld van!”

Bekijk het crowdfunding project van Iddrisu.

Gerelateerd:
Meer verhalen in het dossier Social Crowdfunding

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *