Over Honey Highway, BIJenfarm, De Betere Wijn en Landgoed Op de Hodenpijl (Win)

moestuin

Wat is jouw BIJdrage aan een Betere Wereld?

Midden in de groene polders van Midden-Delfland, vlakbij Delft, ligt landgoed Op Hodenpijl. Het bestaat uit een voormalige kerk met een restaurant, plus een pastorie en een Levende Buitenplaats met boerderij. Naast de familie Post, speelt de Bij hier de hoofdrol – een bijzonder verhaal volgt.

Jaarlijks trekt het landgoed zo’n 50.000 gasten voor gezond en lekker eten, natuur, kunst, cultuur, muziek, gezondheid en welzijn. Het restaurant is een geliefde locatie voor diner, lunch en koffie. En de boerderij op de Buitenplaats voorziet het restaurant van groenten, fruit, vlees en honing. Deze honing wordt gewonnen op de BIJenfarm, waar op biologische-dynamische manier geïmkerd wordt en geïnteresseerden educatieve opleidingen volgen. Het terugbrengen van de Bij speelt een belangrijke rol op het landgoed. En in het Midden-Delfland gebied door de opening van A4 Honey Highway. Op het landgoed is er het terugkerende BIJendiners, tot nu toe 8 BIJendiners met 800 deelnemers, de verkoop van de Betere Wijn en de reeks Van Hollandse bodem, 6 avonden over voeding en biodiversiteit en de Bij. Initiatiefneemster hiervan is Deborah Post een telg uit de Post familie, Dirk en Tilly Post zijn de eigenaren van landgoed Op Hodenpijl.

Honey Highway en BIJenfarm
Het is een probleem in de wereld, de bijensterfte en dat Deborah Post gaat dat aan haar hart. “Ik heb een manier gevonden om mijn steentje bij te dragen aan een betere wereld. Het verhaal is zo goed dat ik ondoordringbare bolwerken meekrijg. Wij willen allemaal iets goeds doen. Bij Rijkswaterstaat en Heijmans keerde ze een luciferdoosje dode bijen om op tafel: “Dit is het probleem. Hier maakt de wereld zich zorgen om”. A4 Honey Highway, een blijvend paradijs in de bermen van Rijkswegen is gerealiseerd in samenwerking met Rijkswaterstaat, wegenbouwers, Provincie, Gemeente Midden-Delfland en Burgers en zal navolging krijgen door heel Nederland. Honey Highway brengt de bermen in een natuurlijk evenwicht, er wordt biologisch bloemenzaad uitgestrooid en er is maaibeheer volgens de norm van Honey Highway. “De opening van A4 Honey Highway op 7 november is landelijk nieuws geworden.
Als de bij te eten heeft dan worden de honingbijen opgevangen in natuurbouwkasten in de BIJenfarm”. De BIJenfarm op de Levende Buitenplaats is het startpunt van Honey Highway. Hier start op de biodynamische introductiecursus in april. Deborah Post woont op de boerderij op de Levende Buitenplaats waar vandaan ze ook haar merk ROOTZ biologische speltappeltaart gezoet met honing, ROOTZ appelsap en ROOTZ veggiedjuz, 100% Nederland en biologisch, op de markt brengt.

honey highway

A4 Honey Highway Openingshandeling in de berm met Rijkswaterstaat, Heijmans en wethouder


Honey Highway

Deborah Post in de BIJenfarm op de dag van de Opening A4 Honey Highway

De Bij, De Betere wijn en lekker eten
Het belang van de Bij komt verder tot uiting in het restaurant want in de lente en zomer is het restaurant voor 70% zelfvoorzienend aan groenten, vlees, eieren, kruiden, fruit, honing van de boerderij op de Levende Buitenplaats. Chef-kok Michael van Belle:” wij maken voor onze gerechten uitsluitend gebruik van eigen producten”. In het restaurant wordt De Betere Wijn geschonken en in de winkel van Op Hodenpijl verkoopt eigenaresse Tilly Post de wijn in een Honey Highway wijnkistje dat je kunt ombouwen tot bijenhotel.

honey highway

Tilly en Deborah Post in de kerk met de Betere Wijn


Van Hollandse Bodemreeks in het teken van de Bij

Ook in de nieuwe reeks bijeenkomsten Van Hollandse Bodem heeft de Bij een prominente plaats gekregen. Al in 2015 werden vanuit het thema Biodiversiteit en voeding zes interactieve bijeenkomsten georganiseerd met bekende en minder bekende sprekers, onder anderen onder leiding van Felix Rottenberg. Met het succesverhaal Honey Highway is het thema van 2016 de Bij, voeding en biologisch-dynamische landbouw. We laten initiatieven zien die werken. Het thema in februari is Midden-Delflandgebied 2015 Biologisch-dynamisch? Hoe geven we jonge boeren hierin een kans? Om hiermee de urgentie, de ernst van het probleem aan te geven en een grondbank gefinancierd vanuit particulieren om jonge boeren een kans te geven weer op de agenda te zetten. De 3e avond op 23 maart gaat over Biologische teelt: waarom werkt het? En over kruiden & bloemen die groeien langs akkerranden. De 4e avond op 27 april is het 9e BIJendiner, de 5e avond op 25 mei is Buiten: een diner buiten op de Levende Buitenplaats aan lange tafels en de 6e avond is Zomerdiner, beiden ook met inspirerende sprekers en initiatieven. Eveneens start de biodynamische imkercurus in de Bijenfarm, 6 zaterdagen door BD-imkers Jos Willemse (ODIN) en Deborah Post.

Over de initiatiefnemers van Op Hodenpijl
De onderneming Op Hodenpijl werkt zonder winstoogmerk en is opgestart door de ondernemers Dirk en Tilly Post. Na jarenlang aan het roer te hebben gestaan (en nog steeds) van Transport & Logistiekbedrijf Post-Kogeko Logistics besloten ze tijdens een wandeltocht naar Santiago de Compostella tot de aankoop van de leegstaande kerk aan de Rijkstraatweg. Na intensieve verbouwing opende een volledig gerestaureerd Op Hodenpijl haar deuren op Hemelvaartdag 2007.
Op Hodenpijl vind je aan Rijkstraatweg 20-22 in Schipluiden, vlakbij Delft.

Meer informatie over Van Hollandse Bodem en biodynamische imkercursus: www.ophodenpijl.nl.

Meer informatie en wil je meehelpen aan Honey Highway? www.honeyhighway.nl

Mail & Win
Samen met Op Hodenpijl verloten wij voor elke avond 5 vrijkaarten! Vul hieronder je naam en telefoonnummer in en maak dan maak je al kans! Enjoy!*

* Alle inzenders ontvangen onze Nieuwsbrief. Natuurlijk kan je je daarvoor direct weer afmelden, maar dan mis je waarschijnlijk veel meer Win-acties en ander inspirerende artikelen 😉  Zie verder de Actie-voorwaarden

Update:
Deze Mail & Win-actie is inmiddels afgesloten. Iedereen hartelijk dank voor het meedoen, en de winnaars van harte gefeliciteerd!
In onze Mail & Win-rubriek vind je nog vele andere acties, en ook hebben wij wekelijks speciale Facebook-acties.

Veel geluk!
En wil je echt niets missen van De Betere Wereld, abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *