Planteneter wil horeca veranderen

“Binnen een jaar zal elk zichzelf respecterend horecabedrijf een of meerdere plantaardige gerechten op de kaart hebben”

Kan één man de Nederlandse horeca veranderen? Boele Ytsma, beter bekend als ‘de planteneter’, lijkt het te denken. Hij startte op zijn website een actie om restaurants en cafés meer plantaardige producten op hun kaart te laten zetten. Tientallen enthousiaste collega-planteneters hebben hun hulp aangeboden.

Revolutie
Boele Ytsma is oprichter en eigenaar van het bedrijf De Planteneter, waarmee hij naar eigen zeggen mensen wil ‘informeren over en inspireren tot de plantaardige lifestyle’. Kort gezegd: hij wil ons minder vlees, vis, zuivel en eieren laten consumeren en meer – veel meer! – groente, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden laten eten. Zelf leeft hij helemaal op plantaardig voedsel.

Boele_Ytsma_persfoto_Jos_Peters

Boele Ytsma

Wie denkt dat De Planteneter een roepende in de woestijn is, heeft het mis. Volgens Ytsma hebben meer dan 13.000 mensen zijn gratis ‘basiscursus planteneten’ al gevolgd. En ook zijn boek (Ik ben een planteneter. Net als jij) en zijn YouTubekanaal doen het bijzonder goed. Ytsma spreekt zelf van een beginnende revolutie.

Pioniers en handlangers
Ytsma noemt planteneters ‘pioniers van morgen’; in zijn ogen is de plantaardige lifestyle de lifestyle van de toekomst. “Het is beter voor je lichaam, voor de dieren, voor het milieu en voor de wereldvoedselverdeling; en bovendien ontzettend lekker en overvloedig”, somt hij op. “Wat kun je daar nog tegen hebben?”

Gisteren kopte Ytsma op zijn website: ‘Tijd voor een revolutie in de horeca’. Het is volgens hem hoog tijd dat ook de horeca begrijpt dat steeds meer mensen plantaardig willen eten en drinken. Om dat duidelijk te maken aan de eigenaren van restaurants en cafés roept hij de hulp in van zijn lezers. De lezers van deplanteneter.nl kunnen een gratis kaartje aanvragen met de tekst ‘Heet planteneters welkom!’ en een verwijzing naar een rapport voor de horeca.

Heet_planteneters_welkom!

Soja latte
Nog geen 24 uur na de start van de actie is Boele Ytsma door de kaartjes heen. De kaartjes werden massaal aangevraagd door tientallen enthousiaste planteneters. Zij gaan op hun beurt de kaartjes uitdelen binnen de horeca. Op die manier wil Ytsma de klanten van restaurants en cafés inzetten om het aanbod van de Nederlandse horeca meer plantaardig te maken.

“Soms kan dat heel eenvoudig zijn”, vertelt de planteneter. “Door sojamelk aan te bieden kunnen ook de planteneters genieten van de heerlijke koffievarianten die cafés aanbieden”. Het is een voorbeeld uit het rapport dat de horeca bij hem kan aanvragen. Het rapport voor de horeca bevat 10 tips voor een meer plantaardig aanbod.

Lees ook:
>
Kies voor fatsoenlijk geproduceerd voedsel
> Vier je gezonde lifestyle op EkoTown
foodwatch opent kantoor in Frankrijk

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *