Praktische tips voor een duurzamer ondernemen

duurzame energie

Duurzaam ondernemen staat steeds meer in de belangstelling. Er wordt veel over geschreven en menig gesprek gaat over onze impact op de wereld. Bij de overheid en bij grote bedrijven zijn vaak specifieke functies gecreëerd gerelateerd aan duurzaamheid. Ook als MKB ondernemer zijn er veel mogelijkheden om de omgeving zo weinig mogelijk te belasten met jouw bedrijf. Hier vind je een aantal ideeën om in jouw onderneming toe te passen.

Bewustzijn creëren

Een eerste stap op gebied van duurzaam ondernemen begint bij bewustzijn. Zorg dat je bij alle facetten van je bedrijfsvoering rekening houdt met de impact op milieu en maatschappij. Dit begint bij de bedrijfsdoelstellingen en loopt door de hele bedrijfsvoering heen. Het is essentieel dat ook jouw personeel betrokken is en gemotiveerd is om als bedrijf een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Laat het personeel meedenken om meer duurzaam te zijn als bedrijf en laat je informeren door bijvoorbeeld het KVK.

Bedrijfsprocessen

Als je serieus aan de slag wilt met duurzaamheid dan is het aan te raden om alle bedrijfsprocessen onder de loep te nemen. Dit geldt niet alleen voor de core activiteiten, maar betreft alle processen in jouw bedrijf. Denk aan inkoop van goederen en diensten, logistiek, verbruik, afval etcetera.

Hergebruik van materialen

In onze consumptiemaatschappij is het voor veel mensen normaal om voortdurend nieuwe spullen te kopen. Dit levert een enorme stroom aan afval en verspilling van grondstoffen op. Als ondernemer kan je bijvoorbeeld ook tweedehands kantoormeubilair kopen. Er zijn genoeg producten van uitstekende kwaliteit die nog jaren mee kunnen. Dit beperkt de impact van jouw bedrijf op het milieu en scheelt bovendien ook geld. Als je een productiebedrijf hebt bekijk dan eens in hoeverre je gerecyclede materialen kan gebruiken of dat je delen van afgedankte producten opnieuw kan gebruiken.

Verbruik beperken

Niet alleen het hergebruiken van materialen is wenselijk, ook het beperken van verbruik is een belangrijke stap. Zo kan je bijvoorbeeld energie besparen door een goede installatie of door in de winter je personeel in een grote hal een bodywarmer geven, zodat de thermostaat wat lager kan. Een andere relatief eenvoudige besparing betreft printpapier. Minder printen betekent minder energieverbruik en minder gekapte bomen. Stimuleer jouw mensen om bewust om te gaan met de bedrijfsmiddelen en je zal zien dat dit een positief effect heeft op milieu, kosten en de mindset van jouw mensen.

Afval

Minder verbruik levert ook minder afval op. Als je daarnaast zorgt voor faciliteiten voor afvalscheiding, dan maak je het de mensen makkelijk om bij te dragen aan een gescheiden afvalstroom. Denk bijvoorbeeld aan etensresten, karton, papier en batterijen.

Leverancierselectie

Ook bij de selectie van een nieuwe leverancier is het raadzaam om het onderdeel duurzaamheid in het selectieproces mee te nemen. Verdiep je in het productieproces van de leverancier en de herkomst van de goederen. Voor diverse sectoren en producten zijn er ook duurzame keurmerken die je helpen om een beeld te krijgen van geschikte leveranciers. Bij een basisproduct als koffie kan je bijvoorbeeld een leverancier kiezen met koffiebonen afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde plantages, zoals Gio koffie. Voor papier en karton is het FSC keurmerk een goede indicatie voor producten die afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen.

Logistiek

Elk bedrijf heeft te maken met logistiek, vooral als het een productiebedrijf betreft. Er moet materiaal ingekocht worden en na productie wordt het eindproduct gedistribueerd. Door rekening te houden met de herkomst van producten kan je al snel een aardige besparing voor het milieu genereren. Verder heeft ook bijna elk bedrijf te maken met de logistiek van de eigen mensen. Met het faciliteren van thuiswerk en het stimuleren van milieuvriendelijk transport zoals fietsen of openbaar vervoer, kan er een positieve impact gegenereerd worden.

Kortom, er zijn vele mogelijkheden om te zorgen voor een duurzamere bedrijfsvoering en dit geldt voor ondernemingen in alle maten. Heb je al ideeën voor jouw bedrijf?

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *