Samen (h)eerlijk broodbakken in Haiti

Nederlandse Haïtiaan zet grootschalige broodbakkerij op in Haïti

IdealenKompas koppelt filantropische ondernemers: videopitch maakt basisvoeding en werktraject voor Haïtianen zichtbaar. 
Broodbakkerij Pen Aubrain voedt de onderkant van de Haïtiaanse samenleving met brood, biedt werkgelegenheid én een opleiding tot bakker. Met een broodbakkerij wil de Nederlandse Haïtian Judy Aubrain (39), de honger op zijn eiland bestrijden en bijdragen aan de Haïtiaanse economie. In zijn zoektocht naar financiering en iemand die zijn verhaal op beeld wil vastleggen, bracht het IdealenKompas hem in contact met videojournalist Maurice Spees. Met een videopitch kan Aubrain op zoek naar financiers voor de bouw van de bakkerij. Het bedrag dat hij gefinancierd weet te krijgen wordt door Cordaid verdubbeld. 

Geen modder maar deeg
“Als kind heb ik steentjes gegeten om de honger te verdrijven. Alles om dat knagende gevoel weg te krijgen,” vertelt Judy Aubrain uit Haiti. “Modderkoekjes – gemaakt van klei, zout, olie en water – worden vandaag de dag nog steeds gebakken om daarmee de ergste honger te verdrijven, daar wil ik verandering in brengen door goed en betaalbaar brood te bakken. Het brood wordt verkocht door – hoofdzakelijk – straatverkopers zodat zij kunnen voorzien in een eigen inkomen. Ook denk ik aan kleine winkeltjes en supermarkten als afzetgebied.”

De broodbakkerij Pen Aubrain
Pen Aubrain wil met een broodbakkerij voor massaproductie van klein brood en stokbrood de onderkant van de Haïtiaanse samenleving voorzien van brood. De bakkerij is gevestigd in een missionarispost; gezamenlijk bedienen ze dezelfde groep mensen. Aubrain:“De broodbakkerij is een sociale onderneming en biedt werkgelegenheid, waarbij we wel een commerciële bedrijfsvoering nastreven in een sector die aan het begin van een ‘industriële revolutie’ staat. Haiti kent een broodcultuur maar kampt met een onderontwikkelde aanbodzijde”.

Brood in beeld
Maurice Spees heeft ervaring als videojournalist op innovatieve ondernemingen. Zijn belangstelling in Pen Aubrain komt voort uit zijn interesse voor initiatieven met een werelds karakter. “Een broodbakkerij voor de minderbedeelden in Haïti past perfect bij mijn beeld van elkaar helpen op sociaal gebied ”zegt Spees, “Je staat er niet altijd bij stil, maar in een land waar al zo weinig is, is brood toch wel het allerminst.”

Nederlandse Haitiaan zet broodbakkerij op in HaitiNederlandse Haitiaan zet broodbakkerij op in Haiti

Over het IdealenKompas

Het IdealenKompas is ontwikkeld door GreenWish en wijst mensen de weg naar geld, menskracht, advies, spullen en andere zaken die nodig zijn voor het realiseren van een goed doel. Het IdealenKompas is een maatschappelijke marktplaats en ‘matcht’ vraag en aanbod met elkaar. Door het potentieel in de samenleving beter te benutten komen maatschappelijke initiatieven op een nieuwe manier tot stand.

Het IdealenKompas wordt mede mogelijk gemaakt door haar partners: ASN Bank, KICI, GDO, AgentschapNL, UwPersvoorlichter, Greenhost en Fitinme

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 

Gezonder en duurzamer leven?


Wij maken het jou gemakkelijker om bewuste en gezonde keuzes te maken. Wil jij ook onze handigste tips, gezonde recepten en beste aanbiedingen in je inbox?

Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

U bent succesvol aangemeld.