Waarom een cloud-first strategie bijdraagt aan een betere wereld 

Waarom een cloud-first strategie bijdraagt aan een betere wereld 

Niet alleen particulieren zetten steeds vaker in op een duurzame levensstijl; ook bedrijven proberen hun bedrijfsvoering te verduurzamen. Denk aan grote magazijnen waarvan daken worden voorzien van zonnepanelen en waarbinnen men uitsluitend gebruik maakt van elektrische vorkheftrucks. Daarnaast probeert men reststromen te minimaliseren, door bijvoorbeeld 3D printers in te zetten. Onderdelen worden zo on-demand geproduceerd, waarbij de hoeveelheid restafval minimaal is. 

Een andere vorm van zakelijke verduurzaming is de bewuste keuze voor een cloud-first strategie. Onder meer Crayon, een partij die organisaties begeleidt bij de transformatie naar dit type strategie, ziet de vraag naar advisering over dergelijke migraties toenemen. Meer informatie over deze advisering vind je op Crayon.com/nl. In dit artikel lees je meer over de redenen die maken dat een cloud-first strategie bijdraagt aan een betere wereld. 

Kostenefficiënt en duurzaam werken met de juiste IT governance 

Migreren naar een cloud-first strategie is een goede eerste stap. Vaak komt hier echter meer bij kijken dan slechts de verhuizing van applicaties van een eigen server naar een cloud-omgeving. Denk ook aan de IT governance; de manier waarop het IT-landschap zo efficiënt mogelijk kan worden ingericht om de organisatie optimaal te ondersteunen en kosten te minimaliseren. Een migratie naar de cloud betekent namelijk niet per definitie dat de IT spend lager uitvalt; een verkeerde toepassing van een cloud-first strategie kan deze kosten juist onnodig verhogen. Spend cloud optimaliseren betekent het zo goed mogelijk aan laten sluiten van de vraag op het aanbod vanuit een partij als AWS of Azure. 

Optimalisatie IT spend is een duurzame keuze 

Door de IT spend in de cloud te optimaliseren worden niet alleen de kosten geminimaliseerd. Ook vanuit duurzaamheidsoogpunt is dit een interessante keuze. Het verlagen van de kosten gaat gepaard met het niet onnodig laten draaien van servers. Het verbruik van energie wordt hiermee verminderd.

Andere voordelen op het gebied van duurzaamheid bij een cloud-first strategie 

Een ander voordeel van een cloud-first strategie: dematerialisatie. Men gebruikt alleen dat wat noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering. Daar waar voorheen vaak onnodig veel servers aan een serverpark werden toegevoegd. Het leidde tot een onnodig hoog energieverbruik en een vlottere afschrijving op deze servers. 

Organisaties doen er verstandig aan voor een cloud provider te kiezen, die servers voornamelijk laat draaien op hernieuwbare, duurzame energie. Steeds vaker worden grote datacenters van deze partijen voorzien van zonnepanelen om hierin te voorzien. De negatieve impact van de bedrijfsvoering van bedrijven op het klimaat en milieu wordt zo beperkt. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *