Wanneer is een energielabel voor je bedrijf verplicht?

wanneer energielabel verplicht

Voor sommige bedrijven is het verplicht om een energielabel te hebben. Een energielabel geeft onder andere aan hoe energiezuinig het bedrijf is. Er zijn een aantal regels rondom Bedrijfsenergielabels. Hier lees je wanneer jij een energielabel nodig hebt voor een bedrijf en hoe je een energielabel kunt aanvragen. 

Waarom een energielabel?

Een energielabel geeft in een oogopzicht weer hoe energiezuinig een gebouw is. De labels worden aangegeven met de letters A tot en met G. Hierbij is A het zuinigst en G het minst zuinig. De labels A tot en met C worden ook wel gezien als de ‘groene’ labels. Wanneer je een ander label hebt, is de energie niet zo duurzaam. Met een energielabel krijg je dus meer inzicht in de energiezuinigheid van het bedrijf. 

Wanneer verplicht?

Het is voor een aantal bedrijfspanden verplicht om een energielabel te hebben. Dit zijn onder andere kantoren, scholen, publieke gebouwen, horecagebouwen, sportgebouwen en winkelgebouwen. Het is ook verplicht om een energielabel te hebben wanneer je het gebouw gaat verhuren of verkopen. 

Het is soms ook verplicht om het energielabel duidelijk op te hangen. Dit geldt voor grotere gebouwen waar ook publiek komt en voor overheidsgebouwen. In een kantoor is het dus niet nodig om een energielabel op te hangen.

Nieuwe regels voor kantoren

Wanneer je een kantoor hebt voor je bedrijf, gelden er vanaf 2023 nieuwe regels. Het is dan namelijk verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dit geldt alleen voor panden vanaf een bepaald aantal vierkante meter. Voor hele kleine kantoren geldt dit dus niet. Wanneer je dus nog geen energielabel C hebt in een kantoor, zul je de energiezuinigheid moeten verbeteren. Maak hiervoor een duidelijk plan en begin op tijd met de verbeteringen. Het is verstandig om een energieadviseur hiervoor in te schakelen. Een energieadviseur kan namelijk advies geven over welke maatregelen het meest geschikt zijn voor jouw kantoor.

Een energielabel aanvragen

Wanneer je een bedrijfspand hebt, zul je dus een energielabel moeten aanvragen. Een energielabel zal elke 10 jaar vernieuwd moeten worden. Wanneer je maatregelen hebt getroffen om de energiezuinigheid te verbeteren, is het ook verstandig om een nieuw label aan te vragen. 

Na het maken van een afspraak zal er een adviseur langskomen voor de inspectie van het bedrijf. Na de inspectie wordt het energielabel bepaald. Deze krijg jij dan ook zo snel mogelijk opgestuurd in een energieprestatieadvies-rapport. Wanneer je een minder duurzaam label hebt, kun je ervoor kiezen om het pand energiezuiniger te maken. 

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *