Weet jij alles over veilig werken? Haal je VOL VCA diploma

Weet jij alles over veilig werken Haal je VOL VCA diploma

Veiligheid op de werkvloer is erg belangrijk. Of je nou in loondienst bent, of als zzp’er aan het werk wordt  gezet, er zijn van die beroepen waarbij kennis over veiligheid van levensbelang is. Solliciteer je op een baan in de bouw, elektrotechniek, infra,logistiek, maakindustrie, installatietechniek, petrochemie, of bij de technische dienst, dan wordt er vaak gevraagd om een VOL VCA diploma, steeds vaker is dit diploma zelfs verplicht. Heb je het diploma al in je zak, dan loop je dus een flinke stap voor op de concurrentie.

Wat is het VOL VCA diploma?

VOL VCA staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Om dit diploma te kunnen halen volg je een training waarmee je jouw kennis op het gebied van veilig en gezond werken vergroot. Het niveau van deze training is te vergelijken met MBO niveau 3.

Wat leer je tijdens een training?

Tijdens je training leer je hoe je veilig werkt in een risicovolle omgeving. Als  je de training met goed gevolg hebt afgelegd weet je alles over de wet- en regelgeving, persoonlijke bescherming, en hoe je moet handelen tijdens specifieke gevaren, zoals bij brand, een ongeval met chemische stoffen of een ongeval met een werknemer. En niet alleen wordt de focus gelegd op hoe jij zelf veilig moet werken, maar wordt je ook geleerd hoe je incidenten kunt voorkomen, en hoe je veilig werken binnen een organisatie kunt stimuleren.

Hoe zit het met jouw veiligheidskennis?

Bedrijven kunnen een VCA bedrijfscertificering krijgen, maar je kunt als individu examen doen voor de VCA persoonscertificering. De training die je volgt is zeer uitgebreid, het gaat dan ook niet om zomaar iets, maar om jouw veiligheid en dat van de mensen om je heen. Bovendien wordt er gekeken hoe er gezond en milieuvriendelijk gewerkt kunt worden. Het is dan ook niet voor niets dat inmiddels meer dan 15000 bedrijven in Nederland VCA gecertificeerd zijn. Het belang van veiligheid wordt door deze bedrijven goed op waarde geschat. Om het VOL VCA diploma te halen kun je online trainingen volgen, maar ook klassikaal les krijgen.

Leren met videobeelden

Tijdens de training leer je op een toegankelijke manier. Zo wordt er bijvoorbeeld veel gewerkt met videobeelden, waardoor de leerstof makkelijker in je op te nemen is. Na het volgen van de cursus ga je op voor het examen. Misschien ben je op school of tijdens een andere aanstelling al in contact gekomen met trainingen of regels omtrent veiligheid op de werkvloer.

Het examen

Om te kijken hoe het zit met je huidige kennis kun je een proefexamen voor een VCA doen. Dit is een handige (en gratis) manier om te ontdekken wat je allemaal al weet, en of je klaar bent voor het echte examen. Bovendien zorgt het proefexamen ervoor dat je weet wat je te wachten staat bij het echte examen. Dat zorgt voor extra rust. De examens worden op verschillende tijdstippen en door het hele land gehouden. Je kunt dus altijd examen doen op een moment dat het jou het beste uitkomt en op een locatie bij jou in de buurt. Handig!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *