Wereldwijde primeur: online marktplaats voor duurzame energie

Nederlandse start-up laat huishoudens direct van producent kopen

Vandaag lanceert Vandebron een online marktplaats voor duurzame energie waarop Nederlandse huishoudens direct hun energie van de producent kopen. Hiermee gaat Vandebron de strijd aan met de traditionele energiebedrijven, om een einde te maken aan ‘sjoemelstroom’, zodat groene stroom daadwerkelijk groen wordt. Vandaag begint de voorinschrijving op vandebron.nl voor geïnteresseerden. Op 2 april start de dienst.vandebron

Eerste transparante energiedienst
60% van de consumenten denkt groene stroom te kopen, terwijl 90% van de stroom die in Nederland wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Op Vandebron kiezen consumenten zelf hun energiebron en daarmee hun prijs. “Hierdoor weet je precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat.” legt mede-oprichter Remco Wilcke uit.
Vandebron maakt traditionele energiebrijven overbodig door de tussenpersoon over te slaan, en geeft de marge terug aan zowel de producent als de consument. “Online vinden we het normaal dat tussenpersonen steeds vaker overgeslagen worden. Hoewel het nog nergens ter wereld wordt gedaan, zijn wij overtuigd dat de Nederlandse markt nu ook klaar is voor een simpele en transparante marktplaats voor duurzame energie.” aldus Wilcke, die het bedrijf startte met Aart van Veller, Matthijs Guichelaar en Michael Fraats.

vandebron

Nederlandse opwekvandebron
Gebruikers kiezen uit vier type energiebronnen: wind-, zon-, water- en bio-energie. Alle energie wordt opgewekt in Nederland, bijvoorbeeld door een boer met een windmolen of een biogasinstallatie op zijn erf. Voor het eerst kunnen producenten hun energie direct aan de consument verkopen en kunnen ze hun eigen prijs bepalen. Daarmee is dit is het eerste businessmodel dat landelijk de opwek van duurzame energie meer rendabel maakt. Remco Wilcke: “Het begon met de vraag; Wat als we ouderwetse energiebedrijven overbodig maken?” Direct merkten we veel enthousiasme bij boeren.

Eerste klanten worden mede-eigenaar124227-0c4b7730-84d6-4e64-910c-568e37b05119-bio-original-1394210528
Vanaf vandaag kunnen mensen zich op vandebron.nl inschrijven voor de wachtrij, zij kunnen al vóór de lancering op 2 april hun bron kiezen. 4500 mensen kunnen ook kiezen om mede-eigenaar te worden. Ze krijgen dan een of twee certificaten cadeau die staan voor een klein aandeel in het bedrijf.

Recordinvestering
Vandebron heeft een recordinvestering van 1,9 miljoen euro aangetrokken van onder meer het Dutch Greentech Fund – een fonds van de Rabobank, de TU Delft, Wageningen University en het WNF – en de Triodos Bank. Hiermee wil het bedrijf 7 miljoen huishoudens de mogelijkheid bieden om over te vandebronstappen op ‘echte’ duurzame energie uit Nederland.
tumblr_logo

www.vandebron.nl

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *