Werken bij een duurzaam bedrijf

zonnepanelen

Thuis doen we allemaal ons best om aan het milieu te denken. We doen het licht uit als we de huiskamer uitgaan en zorgen dat de televisie niet onnodig aanstaat. Maar ook bedrijven kunnen hun steentje bijdragen.

Bedrijven veroorzaken veel belasting voor het milieu door de manier waarop ze produceren, vervoeren en verpakken. Als werknemer kun je nadenken of je wilt werken voor een bedrijf dat geen of weinig aandacht heeft voor natuur en leefbaarheid. Het kan je juist motiveren als je weet dat er op je werk ook zorg gedragen wordt voor een beter milieu.

Geen verspilling

Een bedrijf dat duurzaam onderneemt zorgt ervoor dat er zo min mogelijk wordt verspild en natuurlijke bronnen niet worden uitgeput. In het bedrijf wordt bijvoorbeeld duurzame energie gebruikt uit wind of zon. De auto’s of busjes in het wagenpark zijn milieubewust, bijvoorbeeld elektrisch of hybride. In verpakkingen wordt geen plastic gebruikt, maar gerecycled karton of papier. Het bedrijf is zich, kortom, bewust van de impact die het handelen heeft op de natuurlijke omgeving en de wereld in het algemeen.

Zorgen voor de wereld

Duurzaam ondernemen is inmiddels een veel gebruikte term. Bedrijven zullen uit zichzelf niet snel hiermee aan de slag gaan en vanuit de politiek worden nog niet heel veel eisen gesteld. Als een ondernemer dus wel laat blijken hier actief mee aan de slag te gaan, kun je er vanuit gaan dat deze ondernemer om meer geeft dan alleen winst. In het bedrijf wordt nagedacht over de toekomst. Het is namelijk een feit dat grondstoffen schaarser worden en vervuiling door productie toeneemt en dat het moeilijker wordt de aarde leefbaar te houden. Gelukkig is er is een duidelijke groei in slimme ideeën om de belasting van het milieu te verminderen. Denk alleen al aan het verschil in verpakkingen. Waar vroeger grote dozen vol piepschuim gebruikt werden, vind je nu vaker eenvoudige kartonnen opvulling in een compacte doos. Dit scheelt niet alleen in grondstoffen en vervuiling, maar ook in transportkosten.

Gezond werken

Een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, zorgt niet alleen voor minder milieuvervuiling, maar zal ook verstandige investeringen doen die zowel mensen als natuur vooruit helpen. Ook het gelijkwaardig samenwerken met bedrijven in derde wereldlanden (fairtrade) zijn waardevolle manieren om bij te dragen aan een betere wereld. Een onderneming die niet alleen focust op winst maken, maar ook op duurzaamheid, zal een gezond werkklimaat hebben en beter voorbereid zijn op de toekomst. Wil jij werken bij een duurzaam bedrijf? Bekijk deze vacaturesite en zoek jouw ideale baan.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *