Heb je als wereldverbeteraar een geniaal idee maar een ontoereikend banksaldo? Of moet het bedrijfspand duurzamer worden maar kan je de terugverdientijd niet overbruggen? Manieren om duurzaamheid binnen een onderneming te financieren zijn een zakelijke lening, financiële steun vanuit de overheid en alternatieve opties zoals crowdfunding of lease constructies.
De beste manier om verduurzaming te financieren, is afhankelijk van een aantal factoren zoals:
- investeringsruimte;
- eigen vermogen;
- kosten van je duurzame innovatie;
- soort besparingsmaatregelen;
- verwachte terugverdientijd.
Zakelijke lening
Krediet voor duurzaamheid binnen jouw onderneming regel je het makkelijkst en snelst met bedrijfsfinanciering zoals een zakelijke lening. Een zakelijke lening is het meest geschikt voor een eenmalige en grote uitgave. Je kunt hiermee bijvoorbeeld een langlopende groene investering betalen. Zakelijke leningen zijn er al vanaf een paar duizend tot wel een miljoen euro. Hoeveel je zakelijk kunt lenen, is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de omzet, begroting en de gezondheid van je bedrijf.
Bij sommige aanbieders van zakelijke leningen, kun je al binnen een dag goedkeuring krijgen en binnen enkele werkdagen staat het bedrag op je rekening. Je hebt hier in ieder geval een transactieoverzicht van je zakelijke rekening voor nodig. Let bij het afsluiten op de voorwaarden, te betalen rente en de (flexibele) looptijd.
Financiële steun vanuit de overheid
Financiële steun vanuit de overheid helpt ondernemers vooral bij het verduurzamen van het bedrijfspand, product(ie proces) en vervoer. Het gaat hierbij om verschillende subsidies of belastingvoordelen. De meest bekende is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE); voor het duurzaam verwarmen van je bedrijfspand met een warmtepomp of zonneboiler. Ook zijn er subsidies beschikbaar bij investeringen voor het opwekken van hernieuwbare energie. Of voor het kopen of leasen van een emissieloze auto.
Voorbeelden van belastingvoordelen bij duurzame investeringen zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA)of korting op bijtelling privégebruik auto. Met de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je op milieuvriendelijke bedrijfsinvesteringen op een voor jou gunstig moment afschrijven. Bekijk op de site van de overheid welke actuele EU- en provinciale regelingen gelden voor het verduurzamen van je bedrijf.
Crowdfunding
Ook bij consumenten is er een groeiende behoefte aan duurzame producten en ideeën. Particulieren en investeerders zijn steeds vaker bereid tot financiële ondersteuning. Een crowdfundingsactie kan een mooie kans zijn om geld binnen te halen bij het grote publiek. Ten behoeve van een groene investering of als aanvulling op een zakelijke lening hiervoor.
Onder investeerders kunnen ketenpartners horen maar ook trouwe klanten, fans en ambassadeurs. Het is een laagdrempelige manier om een bijdrage te leveren aan verduurzaming van jouw onderneming. Maak hiervoor een campagne aan op een online crowdfundingplatform. Elk platform stelt andere eisen en heeft een eigen manier van werken. Bekijk dus van tevoren goed welke crowdfunding het best past bij het beoogde doel.
Tip: een betere en groenere wereld gaat niet alleen om de grote investeringen. Juist ook een bewuste mindset en aandacht voor de kleine dingen maken bij elkaar een groot verschil. Geen krediet of financieringsmogelijkheden voor verduurzaming? Kijk ook naar lease mogelijkheden of terugbetalingsregelingen.