Ron is projectleider als hij in 2018 totaal onverwacht een burn-out krijgt. Hij zoekt hulp bij een psycholoog en gaat aan de slag met zelfontwikkeling. Ook richt hij zijn functie samen met zijn werkgever anders in. Welke lessen trekt Ron uit zijn burn-out? En hoe heeft werkgever Bob hem ondersteund bij zijn herstel? Als werkgever kun je een verzuimverzekering sluiten. Het is goed om de verschillende dekkingen van de verzuimverzekering te vergelijken met elkaar.
Het is juni 2018 als Ron zich ziek meldt op zijn werk. “Ik herkende mezelf niet meer. Ik was extreem prikkelbaar, overzag mijn werk niet meer, en kon moeilijk plannen. Ik zat letterlijk en figuurlijk in de put.”
Opnieuw beginnen
Na twee maanden rust, krijgt Ron zin om weer iets te doen. “Ik wandelde en mediteerde veel. En zocht contact met een psycholoog. Daar leerde ik accepteren dat ik een burn-out had en opnieuw moest beginnen.”
De psycholoog houdt Ron een spiegel voor. “Ik moest mezelf anders opstellen in mijn werk. Tijdens gesprekken met klanten bijvoorbeeld, was ik vaak te meegaand. Het ging zoals de ander het wilde. Daardoor ging ik structureel over mijn grenzen heen.”
Ron krijgt huiswerkopdrachten mee. “Ik moest opschrijven hoe ik reageerde in bepaalde situaties. Welke vraag stelt een collega of klant? Hoe reageer ik daarop? Kan ik dat ook anders doen? Ik werd me bewust van mijn valkuilen en leerde mijn eigen plan trekken.”
Zelfontwikkeling
Ondanks zijn vooruitgang voelt Ron zich ook onzeker. “Ik was bang om terug te vallen in oud gedrag.” Hij besluit een cursus te volgen over de Roos van Leary. Dit model geeft inzicht in de manier waarop je gedrag van anderen kunt beïnvloeden met je eigen gedrag. “Ik leerde gesprekken meer te sturen. En ontdekte hoe ik mensen met een andere mening in de meewerkstand krijg. Dat lukte me eerder veel minder goed.”
Ron begint zich steeds beter voelen. In overleg met zijn psycholoog en de bedrijfsarts besluit hij het gesprek aan te gaan met zijn werkgever Bob. “Ik wilde graag blijven werken, maar wel onder andere voorwaarden dan voorheen.”
In gesprek met de werkgever
Met nieuwe gesprekstechnieken op zak, besluit Ron open kaart te spelen bij zijn leidinggevende. “Ik vertelde Bob dat ik meer tot mijn recht dacht te komen in een functie als accountmanager, relatiebeheerder of adviseur. Ik verwachtte ook dat zo’n rol me meer energie en rust zou geven. Daar zou Bob als werkgever ook van profiteren.”
Bob is onder de indruk van de materie waarin Ron zich heeft verdiept. Hij staat welwillend tegenover Rons voorstel. “Dat was zo’n opluchting. Mijn grootste angst was dat Bob het niet serieus zou nemen.”
Een nieuwe functie
Samen met een collega van personeelszaken maken Bob en Ron een plan om naar de nieuwe functierol toe te werken. “We voelden dat we er samen sterker uit konden komen. Vanaf dat moment ben ik ook in stappen gaan re-integreren.”
Inmiddels is Ron volledig aan het werk in zijn nieuwe functie: een mix van accountmanagement, relatiebeheer en adviestaken. Ook is hij mentor voor een aantal collega’s die hij zowel vakinhoudelijk als persoonlijk ondersteunt. “Het delen van kennis en de lessen die ik zelf leerde, geeft me veel energie.”
‘Het is niet eerlijk je werkgever de schuld te geven van je burn-out.’
De wil om te veranderen
Wat volgens Ron een belangrijke les is voor werkgevers die te maken hebben met verzuim? “Luister écht naar je werknemer. Ik was positief verrast dat mij vragen werden gesteld als: wat zou je anders willen? En wat kunnen wij anders doen? Dat gaf mij het gevoel dat ik serieus genomen werd. Natuurlijk moet een organisatie ook willen veranderen.”
Verder vindt Ron dat elke werknemer zelf een verantwoordelijkheid heeft. “Het is niet eerlijk je werkgever de schuld te geven van je burn-out. Uiteindelijk ben jij de enige die kan luisteren naar de signalen van je lichaam. En die daar iets aan kan doen.”
Zelf weet hij bijvoorbeeld dat hij op de rem moet trappen als hij pijn in zijn buik, borst of hoofd voelt. “Of als ik kribbig reageer. Mijn partner, kinderen en collega’s wijzen mij daar ook op. Het helpt om daar transparant over te zijn.”
Of er op de werkvloer ook iets is veranderd door Rons burn-out? “Zeker weten. Er is nu meer aandacht voor het welzijn van collega’s. Leidinggevenden vragen vaker of alles lukt. En er is meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ik vind het mooi om te zien dat een collega zich nu verder ontwikkelt dankzij coaching over communicatiestijlen.”
Communicatie met de werkgever
Over de communicatie met zijn werkgever tijdens zijn verzuim is Ron erg tevreden. “Alleen Bob of de afdeling personeelszaken nam contact met mij op. Ik kreeg de tijd die ik nodig had om te herstellen. Tijdens het re-integreren lag er geen druk op me. Dat voelde als een enorme steun.”
Ook over praktische verzuimzaken zoals tijdelijke loonvermindering werd Ron netjes geïnformeerd. “En toen het contract van mijn leaseauto afliep, werd me verteld dat ik een nieuwe mocht uitzoeken.”
Over de financiële gevolgen van eventuele arbeidsongeschiktheid heeft Ron niet nagedacht. “Ik was vooral bezig met mijn herstel. En ging ervan uit dat ik uiteindelijk weer aan de slag zou gaan.”
Wil je als werkgever weten of een verzuimverzekering je kan helpen in de re-integratie van je zieke werknemer? Onderzoek dan samen met een adviseur de verschillende dekkingen binnen een verzuimverzekering, zodat je de gewenste ondersteuning krijgt.
Beste tip om een burn-out te voorkomen
Wat Ron andere werknemers wil meegeven over verzuimpreventie? “Werk aan je zelfontwikkeling. Stel dat je een conflict hebt met een klant. Dan is de kans groot dat je blijft hangen in boosheid. Maar je kunt jezelf ook afvragen: wat maakt mij boos? Hoe kan ik deze klant op een andere manier benaderen? Bewustwording en ontwikkeling maken je als mens zoveel rijker. Binnen en buiten je werk. Dat gun ik iedereen.”