Zorgeloos ondernemen: deze maatregelen kun je hiervoor treffen

Als ondernemer kun je een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de manier waarop we met onze planeet omgaan. Door zelf het goede voorbeeld te geven, heb je een voorbeeldfunctie. Ook kun je als een soort influencer het verschil maken en klanten meetrekken in het maken van bewuste keuzes. Intussen moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat je zelf de primaire doelstelling van je bedrijf niet uit het oog verliest. Je hebt ooit bewust de keus gemaakt om ondernemer te worden. Dat was omdat je een duidelijk doel voor ogen had. Zorg ervoor dat je altijd trouw blijft aan je eigen principes.

Het afdekken van risico’s

Ondernemen is risico durven nemen. Dat begint al op de dag waarop je besluit om als ondernemer aan de slag gaat. Je weet immers op dat moment nog niet of je plan zal slagen. De gevleugelde woorden dat je altijd een bepaald doel kunt bereiken, als je er zelf maar voldoende in gelooft, worden helaas lang niet altijd door feiten gestaafd. Bovendien kun je gaandeweg de nodige problemen tegenkomen, die je de vreugde van het ondernemen voor een belangrijk deel zouden kunnen ontnemen. Een ziekte of ongeval kan zelfs het einde van je carrière als ondernemer inluiden. En hoe los je dat financieel op? Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Vaak denkt men dat het zo’n vaart niet zal lopen, tot er daadwerkelijk iets gebeurt en men te laat is om het goed te regelen. Beter sluit je een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af, zodat je over je financiële toekomst niet al te veel zorgen hoeft te hebben. Met een AOV zorg je ervoor dat wanneer je arbeidsongeschikt raakt je toch een inkomen hebt. Afhankelijk van de premie die je betaalt voor de verzekering ontvang je een x bedrag. 

Maak jezelf onafhankelijk

Niets is erger dan de onzekerheid die gebaseerd is op het handelen van derden. Of misschien kunnen we het beter hebben over het NIET handelen van derden. Als ondernemer ben je afhankelijk van je klanten. Je legt ze in de watten, je zet een paar stappen extra voor ze en uiteindelijk hoop je dat ze keurig hun rekeningen betalen. Helaas is dat lang niet overal een vanzelfsprekendheid. Want ook klanten worden in tijden van economische recessie geconfronteerd met onzekerheden. Als jouw klanten hun facturen niet meer kunnen betalen, heb jij als ondernemer een probleem. Maar ook dat hoeft natuurlijk geen groot probleem te zijn, als je kiest voor de juiste maatregelen. Je kunt namelijk ook een omzetverzekering afsluiten, waardoor je alsnog je geld krijgt als klanten niet meer in staat zijn om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Ook hier is het belangrijk dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden van een verzekering.

Besteed diensten uit

Je kunt er ook voor kiezen om het volledige proces van facturering en incasso uit te besteden. Er zijn bedrijven die dit van je overnemen tegen een vast percentage van de totale omzet. Het komt er op neer dat je in zo’n geval de factuur door dat bedrijf naar jouw klant laat sturen. Zij betalen jou direct het verschuldigde bedrag uit, minus de overeengekomen commissie. Daarna is het hun zaak om het geld te innen bij jouw klant. Voor jou een hele zorg minder!

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *