Dromen zijn geen bedrog in Finland

Sleeën, skiën en elanden spotten in een ongerept winterlandschap

‘Gaan jullie echt naar Finland?! Compleet met husky’s, enzo? Wauw, daar droom ik al jaren van’. Hoe vaak we dit niet horen in de weken voorafgaand aan onze reis naar het Noorden … Voor al deze dromers: wij ontdekten dat dit winterse sprookje verrassend betaalbaar is en je er niet eens het vliegtuig voor hoeft te pakken. Op naar het Duitse Travemünde om vanuit daar de veerboot naar Helsinki te pakken. 

Tekst Sonja van den Heuvel, Fotografie Henry Petersen

‘Kijk! IJsschotsen!’, roept onze zoon van zes. We zitten aan boord van de ferry aan ons ontbijt. Gisteravond laat zijn we ingescheept en na een nacht slapen varen we nu door de ijsvelden van de Oostzee richting Helsinki. We staren door de grote ramen van het restaurant, terwijl we een riante fruitsalade weghappen. Zo ver we kunnen kijken, drijven er grote blokken ijs om ons heen. We wanen ons Freek in het wild en speuren de schotsen af op zoek naar ijsberen (al weten we stiekem best dat die hier niet zitten ☺).

Dikke lagen kleding

Land in zicht! De eerste aanblik is precies zoals we ons Finland hebben voorgesteld. Een witter dan wit landschap met hier en daar een knus houten huis en veel dennenbomen. Na nog een laatste dikke ski-jas over onze toch al dikke laag kleding aangetrokken te hebben, stappen we in onze auto. Vanuit de ferry gaan we op weg naar onze houten bungalow in het wintersportplaatsje Himos, zo’n drie uur rijden vanaf Helsinki.
Buiten is het – 24 C (vannacht wordt het zo’n – 35 C graden!). Gelukkig schijnt de zon, waardoor de kou prima te doen is. De rit door het Finse landschap is betoverend. In de sneeuw langs de weg zien we geregeld sporen van rendieren, verder is de sneeuw maagdelijk wit. We passeren bevroren meren (waar auto’s over heenrijden – zo dik is het ijs!) en gekleurde houten huizen, met kringelende rook uit de schoorsteen.

Huilen bij de husky’s

Wat gaan we hààààrd!’, schreeuwt onze dochter van acht, terwijl ze voor me zit in de huskyslee. Over ons heen ligt een dikke elandenvacht, voor ons rennen acht husky’s en achter ons staat de bestuurder van de slee. Bocht na bocht schieten we door het bos. Besneeuwde dennenbomen flitsen langs ons heen. Wat is dit gaaf! Stevig houden we elkaar vast, terwijl ik steeds tegen mezelf zeg: dit mag ik nooit meer vergeten!
Dan schiet er net in de laatste bocht een stukje ijs tegen dochterliefs gezicht, waardoor ze huilt als we op de huskyfarm aankomen. Terwijl ze haar tranen wegveegt, zegt ze: ‘Maar het was wel superleuk! Mogen we nog een keer?’ Helaas voor haar zijn papa en broer nu aan de beurt. De honden kunnen niet wachten. Huilend en blaffend springen ze op en neer.

Lees ook: Op reis? Follow the law of two feet!

Met de adrenaline nog in ons lijf zitten we na afloop bij het vuur om broodjes en worstjes te roosteren. Erbij een mok gloeiendheet vossenbessensap. De kinderen raken niet uitgepraat over de rit en de honden. ‘Je moest je echt goed vasthouden, hè? En ‘Hoorde je hoe hard ze konden blaffen, mam?!’. 

In je blootje door de sneeuw 

Nog drie dagen te gaan voor we terugrijden naar de boot. We gaan nog skiën, sneeuwwandelen, ijsvissen, een elandenfarm bezoeken en wakzwemmen. Tussen alles wat we doen, genieten we van het winterse landschap. De kinderen rennen ’s ochtends al dik ingepakt naar buiten met hun slee onder de arm. ’s Avonds ronden we de dagen naar goed Fins gebruik af in de sauna. De kinderen renden gisteravond zelfs in hun blootje een rondje door de sneeuw om af te koelen. Ik doe het ze (nog) niet na. Waarschijnlijk mis ik nog wat sisu, de Finse kunst om met moed en kracht te leven. Gelukkig heb ik nog drie dagen om te oefenen. 

Ook naar Finland?

Een reis met eigen auto naar Zuid-Finland boek je bij Voigt Travel. Zij bieden reizen naar het pure noorden, naar bestemmingen die niet zijn platgetrapt door hordes toeristen. Deze reis met eigen auto, boot en verblijf in een bungalow in Himos boek je v.a. € 645,- p.p. (9 dagen). Kijk op voigt-travel.nl.

Leuk voor in je koffer 

Neem naast sneeuwboots en dikke kleding dit leuke boek mee Sisu geschreven door Joanne Nylund. Om net zo moedig als de Finnen te worden.     

Lees meer: Vakantie vieren in slow motion in een vergeten stukje Frankrijk

Lees meer: Veelzijdig Georgië

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Win het My Magic Mud tandpasta pakket

> Witte tanden binnen 2 weken!

> Natuurlijke ingrediënten: Kokosolie, Actieve kool en Bentoniet klei

> Vegan & Puur zonder fluoride

> Blijf op de hoogte van onze beste artikelen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en je maakt automatisch kans!

 

U bent succesvol aangemeld.