Eilandhoppen op de Engelse kanaaleilanden

kanaaleilanden

’Nog nooit van gehoord!’ horen we geregeld als we vertellen dat we naar de Kanaaleilanden Jersey en Guernsey (en de kleinere eilanden Sark, Herm en Alderney) gaan. Deze Engelse eilanden – voor de Franse kust – zijn nog verrassend onontdekt. En laat de ligging nu niet het enige zijn wat er valt te ontdekken!

Een azuurblauwe zee, volop zon en zelfs hier en daar een palmboom, tijdens ons verblijf op de Kanaaleilanden knipperen we geregeld met onze ogen; zijn we echt in Engeland? Maar als we al twijfelen, kijken we langs de palmbomen naar de typisch Engelse cottages, het glooiende binnenland, de smalle straatjes en de pubs. Deze eilanden zijn net zo Engels als een full English breakfast, compleet met gebakken eieren, bacon, witte bonen in tomatensaus en bloedworst, maar dan net wat warmer dankzij de warme golfstroom waarin de eilanden liggen.
Het is onze laatste dag op Jersey als we ontdekken dat the place to be om van een full English breakfast te genieten, strandtent El Tico Beach Cantina is. Het is tien uur ‘s ochtends, maar de zaak is afgeladen vol. We gaan buiten zitten met uitzicht over de zee en blikken terug op een bijzondere week die begon met een boottocht naar het kleine eiland Sark, waar ik de longen uit mijn lijf gilde.

kanaaleilanden

Duizelingwekkende afgronden

‘Stop! Je mag hier niet fietsen!’ gilde ik tegen dochterlief van zeven terwijl zij op haar fiets wilde springen op La Coupe, een 91-meter lang, smal weggetje met aan weerszijden duizelingwekkende afgronden dat little Sark met great Sark verbindt. We hadden fietsen gehuurd op het eiland Sark – één van de kleinere Kanaaleilanden, op zo’n 40 minuten varen van Guernsey met de supersnelle Condor. Met de fiets aan de hand liepen we verder. Het uitzicht was fantastisch! Steile, groene kliffen die eindigen in gouden stranden omringd door een blauwe zee. En op dat ene spannende smalle stuk na was fietsen er kinderspel. Auto’s zijn er verboden en dus hoorden we niets dan vogels en zoemende bijen die afkwamen op de bloeiende bermen. Wat een rust.

kanaaleilanden kanaaleilanden

Hongerige man

‘Mam, weet je nog van die kreeften?’, vraagt zoonlief van vijf, met zijn mond vol pancake with raspberry’s . Onze gedachten gaan terug naar het haventje bij Rozel. Nog geen uur geleden zou hij daar volledig onder water op de bodem van de zee hebben gestaan. Nu was het eb en lagen de bootjes op hun zijkanten in de modder. Binnen tien minuten zaten de meegebrachte emmers tjokvol schelpen, krabbetjes en enorme kreeftkarkassen. Strandjutten is op deze eilanden met het grootste getijdenverschil ter wereld – tot zo’n twaalf meter! – meer rapen, dan zoeken.
Onze honger stilden we even later bij The Hungry Men op de havenkade. Deze bontgekleurde keet is wereldberoemd op Jersey. En eerlijk is eerlijk, voor de dubbele veggieburger wil ik nog weleens terugkomen.

kanaaleilanden

Engels met zon

‘Wij willen niet naar huis!’, zeggen de kinderen stellig aan onze ontbijttafel aan zee. Geef ze eens ongelijk. Want waar kun je op slechts een uur vliegen van Nederland struinen door bossen vol blauwe bloemen, luieren op superschone stranden (nergens plastic te zien!), je verkleden als ridder en jonkvrouw in oude kastelen, fietsen over autovrije eilanden, lopen over de zeebodem, papegaaiduikers spotten, zoveel kreeften, krabben en schelpen rapen als je wilt, picknicken op duizelingwekkende kliffen en je tanden zetten in de lekkerste veggieburger allertijden? En dat in Engelse sferen met zon? Kom op, dooreten, dan rennen we nog één keer langs de zee!

Met korting naar de Kanaaleilanden
Sunair biedt lezers van De Betere Wereld een fijne korting! Je boekt de reis Geniet & Ontdek  – Hotel Saints Bay 4 nachten op Guernsey en hotel The Hampshire 3 nachten op Jersey, incl. vlucht (vanaf Rotterdam The Hague Airport), hotels met gratis diner op de 1e avond in hotel Saints Bay , transfers, dagtocht naar Sark en een overtocht met de Condor naar Jersey al vanaf € 799,- per persoon,  kinderen t/m 11 jaar krijgen € 100,- korting ( vertrek 1/7, 8/7 en 15/7) en betalen € 699,-. Dit arrangement is te boeken met vertrek op zaterdag t/m 26 augustus 2017. Kijk op www.sunair.nl/kanaaleilanden, e-mail naar kanaaleilanden@sunair.nl of bel naar: 0172 – 78 20 40.

kanaaleilanden kanaaleilanden

Tips

Liever een appartement dan een hotel? Dit zijn twee fijne adresjes: Uplands apartments (Jersey) en Beau Vallon Self Catering Holiday Apartments (Guernsey) – beide te boeken via Sunair.

www.visitguernsey.com en www.jersey.com
Fotografie: Henry Peterse
Tekst: Sonja van den Heuvel

kanaaleilanden

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *